Læsetid: 4 minutter

Sammen med min mand, var jeg på roadtrip i Midtvesten i september 2024. Efter vores start i Montana (læs indlæg om Montana), gik turen mod Wyoming – The Cowboy State. Da Vores sidste stop i Montana var byen Bozeman, var det nærliggende, at tage turen mod vores destination i Jackson Hole igennem Yellowstone og Grand Teton nationalparker.

Igennem Yellowstone mod Jackson

I Yellowstone bredte der sig en lugt af svovl (lugtede lidt af råddent æg) fra de mere end 500 gejsere. Vi har før været igennem Yellowstone (Læs indlæg her), og det der er mest forunderligt ved denne nationalpark er, at selv om ”jorden er giftig” og de mange gasser fra gejsere gør, at mange ting har svært ved at vokse, er der stadig vildtvoksende træer, buske og græs. Masser af føde til den sidste overlevende bisonflok i USA der stammer fra den ”originale flok” der eksisterede inden europæerne kom til kontinentet.

På turen gennem Yellowstone fik jeg et sug i maven over det smukke og vilde syn af en bisonflok der stilfærdigt græssede med aktive gejsere i baggrunden.

Bisonflokke krydser vejen

Gejsere dominerede landskabet og udsigten i Yellowstone – i Grand Teton var det flade landskab og de tronende bjerge kendetegnende.

Efter vi havde krydset over fra Yellowstone til Grand Teton, blev vi stoppet af en bisonflok der var ved at krydse vejen. En smuk oplevelse, da man bare kunne læne sig tilbage og pænt vente til de havde taget sig den tid det tager for en bison. Selvom tidsplanen blev lidt forhalet, var det en smuk måde at komme helt tæt på den store bison.

En kunstnerisk cowboyby

Jackson, eller Jackson Hole. I midten af byens torv var der en lille park, og i hvert hjørne var der lavet en port af elk-antlers (Wapitihjort gevir) – byens vartegn. Byen bugnede med gallerier, kunsthåndværk, håndarbejde og lokalt læderarbejde. Naturen har en afgørende rolle i kunst og udsmykning i byen.

Området omkring Yellowstone har oplevet et boom af turister. I Jackson talte vi med en guide, der mente, at serien ”Yellowstone” havde en del med den øgede interesse at gøre.

Wildlifesafari i cowboyland

Vi havde booket en tur med Jackson Wildlifesafaris. Vi drog afsted en tidlig morgen til solopgang over Grand Teton. En guidet tur giver mange informationer og viden om dyrelivet og naturen. Vores guide var også fotograf, og vi fik mange tips til de rette vinkler og det bedste lys, og desuden blev vi kørt til steder vi ikke selv ville have fundet frem til.

Den største oplevelse på den tur, var at se elge (moose). Der var mange guider og selskaber på safaritur, og de informerede hinanden om hvor der var dyreliv at se. Men park Rangers holdt et vågent øje, for at sikre sig at man ikke kom for tæt på – både for gæsternes og dyrenes skyld.

Devils Tower

Et nationalmonument. Berømt, berygtet og en hellig klippe for indfødte amerikanere. Devils Tower National monument, er nok mest kendt for sin afgørende ”rolle” i filmen ”nærkontakt af tredje grad” fra 1977. Et ikonisk billede og et monument populært hos klatrere og mange naturelskere.

Vores overnatning var i en hytte på Black Hills/Devils Tower KOA. På campingpladsen havde vi direkte udsyn til monumentet fra vores lille terasse ved hytten. Pladsen ved café/kundeservice lå lige ved siden af indkørslen til Devils Tower. Den perfekte placering! Jeg blev helt ekstatisk og bogstavelig talt, klappede i mine hænder af fryd over denne placering.

Ved velkomstcentret til monumentet, var der anvisninger om at respektere at klippen er en helligdom. Hele vejen rundt var der en vandrerute på cirka 2 kilometer. På mange af træerne rundt om, var der bundet stof stykker i mange forskellige farver. Disse, blev det forklaret, er bønner fra indfødte amerikanere, og man blev bedt om at udvise respekt, og undlade at tage fotos af dem, da det var noget privat og helligt.

Devils Tower var en overraskende oplevelse. Det var ikke ”bare” en vejviser, et vartegn som man kunne se langt væk, men også en hellig klippe og et smukt naturområde.

Fra Devils Tower gik turen videre i midtvesten mod South dakota……