Læsetid: 3 minutter

 1  Shuttle bus i parkerne

USA byder på en fantastisk alsidig natur, og mange forskellige nationalparker. Hvis det er første gang man skal afsted, kan jeg anbefale Grand Canyon, Yosemite og Yellowstone. Til dels fordi de har et veludviklet shuttle-bus system, så man hurtigt kan komme rundt til de forskellige udkigspunkter og vandreruter. Disse parker har desuden et veludviklet stisystem, så selv om du ikke er så meget for de lange vandreture, men gerne vil opleve storheden i parkerne, er der stadig en rig mulighed for at opleve dette.

Med hensyn til Grand Canyon, vil jeg anbefale den sydlige del (South rim). Grand Canyon West, som har en meget berømt glasgang (Grand Canyon Skywalk), hvorfra man kan kigge direkte ned i en canyon, er ejet og drevet af Hualapai stammen. Her betaler man fra 50$ per person for en dagsbillet, hvor det koster omkring 35$ (per bil) ved South rim, og det er gældende i 7 dage. På Skywalk’en må man ikke selv tage billeder, men kan købe dem der bliver taget af fotograferne. Så hvis du selv vil udforske, vil jeg anbefale South rim.

En af de bjergtagende udsigter ved Grand Canyon. Fra den sydlige port.

 2  Ankom tidligt om morgenen

Det er ikke nemt at finde en parkeringsplads. Hvis man bor et stykke væk fra parken, vil jeg anbefale at man ankommer tidligt om morgenen til besøgscentret (visitorcenter), og derfra tager en shuttlebus rundt. Efter klokken 10 begynder der at blive langt imellem pladserne. Det er mere behageligt, end at skulle bruge al for meget tid og energi på at køre rundt efter en parkeringsplads.

Hver nationalpark har noget specielt at byde på, både med hensyn til historie, flora og fauna. I besøgscentrene kan man få svar på alle sine spørgsmål, og anbefalinger til hvad man bør se på sit første besøg – også hvis man kun er der et par dage.

Derudover, kan man på National Park Service’s hjemmeside (klik her) se informationer om alt i parken – også transport, temperaturer, trafikinfo, campingpladser og overnatning i parken.

 3  Drik vand!

I alle parker bliver man gjort opmærksom på en meget vigtig ting: Drik rigeligt vand! I parkerne kan man altid købe en refill-flaske, og fylde op hvor der er poster til påfyldning af drikkevand. Dette råd bør følges. Hvis man skal vandre, skal man huske vand til hele turen, da nogle af posterne kan være ude af drift. Man bør ikke gå på kompromis med drikkevandet. Overalt er der større afstande, og der kan være langt til næste påfyldning eller næste stop hvor der kan købes vand.

 4   Årskort

Selv hvis man besøger en enkelt nationalpark, og skal frem og tilbage mellem indgangsporten og sit logi flere gange, kan det betale sig at købe et årskort til omkring 80$. En enkelt indgang til eksempelvis Grand Canyon, koster 35$.

På vores roadtrip i 2018 besøgte vi fire nationalparker, og pengene til årskortet er godt givet ud. Det kan købes ved indgangen til parken. Nogle gange er det med i prisen når du bestiller en kør-selv ferie, eller kan bestilles hos dit rejseselskab, så du har det inden afrejse.

Dyrene spiser det du efterlader – så ryd op efter dig selv. Efterlad kun dine fodspor.

 5  Efterlad kun fodspor

Pas på naturen. Smid kun affald i skraldespande. Dyrene der færdes i parken, skal vi passe på. Der færdes mange dyr, også der hvor der er mennesker. De såkaldte park-rangers i parkerne gør et stort stykke arbejde for at vedligeholde og bevare naturen og sørger for de bedste vilkår for dyrene. Det mindste vi kan gøre som tak er, at vi kun efterlader fodspor på stierne, og ikke vores affald.

Desuden har dyrene heller ikke godt af vores menneskeføde og diverse plastic-affald.

Tip…

Find mange gode råd i rejsebøger fra Politiken eller Lonely Planet.
Tidligere artikelGUIDE: USA roadtrip planlægning
Næste artikelAt lære at elske naturen