Læsetid: 4 minutter

Mit skønne Danmark

Jeg kan ikke prale af, at have været rundt i hele det danske Kongerige. Men de steder jeg har opsøgt, og oplevet, og de omgivelser jeg bevæger mig i til daglig, byder på mange dejligheder.

De skiftende årstider

Danmark er et dejligt land at opleve. Store oplevelser såvel som de små. Jeg elsker de skiftende årstider der beriger os med hver deres charme. Nye begyndelser og håb i det spirende forår. Sommerens varme – og til tider regnfuld, men mild. De friske og blide vinde der bider og kærtegner vores kinder både sommer og efterår. Sommerens glade smil og forventning. De lange sommeraftener der bruser af aktivitet, men også byder på eftertænksomhed imens solen svinder hen i horisonten.

Efterårets gyldne og berigende farver. Storme der blæser op os rusker i træerne. Hyggen holder for alvor indtog i de danske hjem med lys, varme og nærvær. Vinterens kulde og omskiftelighed, og til tider snedækkede smukke krystallandskaber der glimter og forfører.


Efterårets blade og dansk idyl ved Noorbohandelen på Nyord.

Naturens vidundere

Man har ikke nødt at rejse langt væk, for at nyde naturen. I Danmark har vi fantastiske skove, hvor vi kan vandre og samle mentale kræfter. Vi er omgivet af vand, og har masser af strand og både store og meget små havne. De små havne er et roadtrip værd – mange ligger godt skjult, så man skal køre ad snoede mindre veje for at finde dem. Men der kan man finde mange naturperler, som man ikke vidste eksisterede.

Vi har måske ikke bjerge i Danmark, men man kan stadig finde storslået natur. For eksempel Stevns klint eller Møns klint. Vi har storslået natur på Færøerne, i Grønland, på Bornholm, Sjælland, Lolland, Falster, Fyn, Møn, Jylland og masser af idylliske dejlige øer der er et besøg værd.

Tá på opdagelse i den danske natur, og oplev naturens magiske og nærmest helende kræfter for krop og sjæl. Der er mange afkroge og “hjørner” i hele det danske kongerige, som kan udforskes og berige os.

I skovene kan vi møde smukke skabninger og høre naturens lyde fra bladenes lette hvislen til dyrenes færden og fuglenes kvidren.


Smuk skov i sensommeren. Handermelle Havn, Lolland.

Hygge og bagværk

vi elsker kage og kaffe… og nogle gange også te og varm kakao. På en ruskende kold efterårsdag, siger man ofte, at det er en “nybagte boller og varm kakao-dag” (eller er det bare mig der siger det?). Måske er det netop det der er ved den danske hygge…..at vi belønner os med noget godt hjemmebag efter vi har forceret vejrets ofte omskiftelige natur.

Når mennesker mødes – offentligt såvel som I privaten, hører der oftest øl, kaffe og kage til. Ganske givet er Danmark en øl-nation, og vi har en stor tradition forbundet med denne drik. De senere år er antallet af mikrobryggerier I Danmark vokset. Næsten enhver egn i Danmark har deres eget bryggeri/mikrobryggeri. Vi elsker øl…….og kaffe.Kaffen og kagen…fynsk brunsviger, fastelavnsboller og nybagt bolle.

Maden – den fine og den folkelige

Vi er gået fra en madkultur hvor vi spiste lokale varer – hvor man spiste og tilberedte det der blev dyrket, og det der var i sæson – i det hele taget det der var tilgængeligt – til en madkultur hvor vi køber det meste færdigt i supermarkedet. Men takket være “madguruer” som er passionerede og har gjort et stort stykke arbejde for, at vi igen skal spise sæsonvarer og de lokalt tilgængelige varer “jord-til-bord”, er kvaliteten i vores mad igen højnet.

Mange restauranter forbløffer og udfordrer vores smagsløg – både i det folkelige køkken og den finere “gourmet”, hvor almindelige danske råvarer bliver forvandlet og forhøjet til den sublime oplevelse. Vi har mange spisesteder og restauranter, der fortryller vores ganer.Landskabet og historien

I det danske landskab findes masser af spor af vores historie – og af vores kulturhistorie. Alt fra gravhøje til store skulpturer, herregårde, slotte og museer.

Vi er omgivet af spor fra fortiden – nogle gange skal vi bare selv opsøge dem, eller kigge nærmere efter. Overalt kan vi finde hengemte minder fra en fjern fortid, eller en nærmere datid. Nye kulturværker bryder frem i landskaberne, som bærer vidne om vores nutid, og vil fortælle vores historie for fremtidige generationer.

Jeg elsker vores danske land og den rigdom vi alle er omgivet af – og vil slutte af med at citere Shu-Bi-Dua : Danmark er et dejligt sted at være, der er nemlig atmosfære – Danmark er et yndigt land.

Tidligere artikelBevar naturens magi
Næste artikelSanseophold på Hotel Frederiksminde