Denne sommer har mange flere turister taget turen til Bornholm end sædvanligvis. Bornholm har længe stået på listen i vores husstand over steder i Danmark vi gerne vil besøge og i år blev det en realitet i starten af september.
Det første man bliver anbefalet er blandt andet at smage røget sild, en tur i Ekkodalen og rokkesten. Jeg har dog taget nogle andre favoritter med hjem i bagagen.
Da vi gerne ville opleve så meget af Bornholm som muligt på de 6 dage vi var afsted, kørte vi i bil. Men der er masser af gode veje og stier til både vandre- og cykelturister. Vi valgte dog bilen, da vi på den måde havde tid nok til at opleve hele klippeøen (næsten).
Et generelt råd i højsæsonen (som er til midt september på Bornholm): Ankom tidligt til attraktionerne. Helst inden kl. 10….hvis du vil undgå de største turist-horder.
Favoritterne – kort og godt….
Hermed en liste over mine egne favoritter fra oplevelsen på Bornholm:
Natur og kultur
Hammershus, Allinge
Christiansø (Færgen Ertholm fra Gudhjem)
Helligdomsklipperne (”Den sorte gryde”), Gudhjem
Jons Kapel, Hasle
Hammerknude/Hammer fyr (Salomons kapel), Allinge
Det er også en smuk gåtur til Dueodde strand
Kunsthåndværk/keramik
Køppe Contemporary art, Nexø
Hjorths keramik, Rønne
Baltic Sea Glass, Gudhjem
Containerjuvelen, Svaneke
Postgade 21, Svaneke
…og alle de fantastiske keramikere og kunsthåndværkere der findes på Bornholm.
Kulinarisk
Penyllan bryggeri,Tejn havn (Allinge)
Mikkeller, Årsdale (Svaneke) En oase – et sted man har lyst til at dvæle ved – de serverer den bedste burger jeg længe har smagt.
Ellas Konditori, Allinge – Gode råvarer, velsmag og kulturarv i én pakke.
Sidst men ikke mindst…
Restaurant 1B, Svaneke. Med udsigt til Svaneke havn og i en hyggelig og varm atmosfære, fik vi det mest vidunderlige måltid – serveret med humør, glæde og stolthed over produktet. Mad med sjæl – og meget lokale råvarer, veltilberedt med masser af god smag.
En oplevelse med kunsten
I enhver afkrog af Bornholm, findes der gårdbutikker, gallerier og små shops i byerne. Et mekka for folk med interesse i kunsthåndværk.
Michael Geertsen, var en af dommerne i TV2-programmet ”keramikkamp” – hvor deltagerne dystede på teknik og færdigheder. Da vi så programmet, blev man præsenteret for nogle af dommerens værker – og jeg har ALDRIG før set så fantastisk en anvendelse af ler, glasur og formgivning. Hans værker er spændende, smukke og ”skæve”. Da jeg fandt ud af, at han både har værksted og bor på Bornholm, hvor der ovenikøbet var åbent værksted og galleri den dag vi ankom, blev det vores allerførste stop på Bornholm.
Michael Geertsens værker er præsenteret på blandt andet dansk design museum, Victoria & Albert museum i London, Metropolitan museum i New York – og nu også Bornholms Kunstmuseum.
Der var en stor åbenhed og interesse i at fortælle om tanker og arbejdsmetoder, og det var virkeligt spændende at få en indsigt i kunstnerens arbejde. Han var meget åben overfor vores spørgsmål. Da vi kommer fra Lolland, og det tydeligt skinner igennem i vores udtale, spurgte han pludselig om vi kommer fra Lolland. Det viser sig, at vi kommer fra samme by og samme sted på Lolland – og her mødtes vi ude på landet på en 4-længet gård i et atelier på Bornholm. En pudsig, opløftende historie og en oplevelse på Galleriet Køppe Contemporary Objects, der allerede var hele turen værd.
Dette var en stor personlig oplevelse, men samtidig en opfordring til at gå på opdagelse hos nogle af de mange arbejdende værksteder og gallerier, hvor man kan få en indsigt i kunstnernes arbejde.
Base i Svaneke
Overalt på Bornholm er der smukke steder man kan vælge at blive indkvarteret – om det er B&B, camping, hotel, sommerhus eller ferielejlighed. Mulighederne er mange.
Vores base blev i Svaneke hos Møllegården på Møllebakken – og omgivelserne var ligeså hyggelige som de lyder. Kun cirka 10 minutters gang fra centrum og havnen.
Danmarks østligste punkt og ”helligdommene”
Fra parkeringspladsen ved Bornholms Kunstmuseum, går der en sti der fører rundt forbi de forskellige klippeformationer ved Helligdomsklipperne. Flere af stederne kan du gå ned. Men hvis du kun skal ned et af stederne, vil jeg anbefale ”Den sorte gryde”….. hvis du tør! Efter sigende lever der en giftig edderkop (svarer til styrken af et hvepse-stik) inde i den 60 meter lange hule.
Efter en frisk og smuk tur i morgensol og blæst ved ”helligdommene”, gik turen til Gudhjem, hvorfra vi skulle med færgen ”Ertholm” til Christiansø og besøge Danmarks østligste punkt.
Stedet har en betagende historie, charme og fremmedartethed. Det er tydeligvis en del af Danmark, og der er hygge og stemning. Men også en historie om pirater, forsvarsværker, fiskeri og kulturarv. Et fascinerende besøg på et afsondret sted i Danmark. Vi havde 3 timer på øen, og hvis man går på oplevelse på både Christiansø og Frederiksø, er det et passende ophold inden man skal med færgen retur.
Jons Kapel og Hammershus borgruin
Man får god motion når man vandrer på Bornholm. Turen til Jons Kapel er ingen undtagelse. En smuk udsigt, brusende bølger der blev kastet imod de høje klippevægge og en god træningstur op og ned af de 108 trappetrin. Ikke alene turen ad trapperne, men også vandringen i klipperne er en udfordring. Men jeg vil anbefale at man udforsker området når man først er kommet ned til ”kapellet”. Vi fandt desværre først ud af efter vores tur dertil, at der findes flere huler man kan udforske end den ene vi fandt. Det kræver et godt fodfæste når man går rundt i klipperne.
Når man er nået ned af trappen og holder til venstre findes der tre klippehuler mere. Man kan ligeledes fortsætte ligeud når man er nået ned og spejde efter den udhuggede prædikestol.
Næste stop var Hammershus – ruiner af en middelalderfæstning og nordeuropas største borgruin. I forbindelse med Hammershus er der opført et besøgscenter, som på smukkeste vis er forenet med en sti op til ruinerne, og med en udsigt over hele herligheden. Et imponerende syn, og en spændende historie knytter sig til stedet. I Besøgscentret forefindes ligeledes interaktiv formidling af stedets historie, som man med fordel kan undersøge inden man bevæger sig ud i området.
Kulinariske oplevelser
Svaneke Bryghus
Midt i byen, på Svaneke Torv, ligger Svaneke Bryghus restaurant. Ikke umiddelbart noget der gør meget væsen af sig udefra, men når man kommer ind igennem porten og går igennem en lille gårdhave, kommer man til selve restauranten. Indenfor står bryggekar, ølhaner og snapsekrukker i skøn forening. Der anvendes lokale råvarer, og Bryggeriet (restauranten) laver ligeledes forskellig snaps der kan nydes til frokosten.
Vi fik et velsmagende måltid uden dikkedarer. Veltilberedt steak med sovs og kartofler (pommes), men hvis man ikke er til oksekød, kan man købe en ret med kylling, eller en italiensk pastaret – selvfølgelig med pasta fra Bornholm.
Brun sovs på Penyllan
Bryggeriet Penyllan. i Tejn havn. Rustik stemning i det lille bryggeri, men der er masser af hygge – og ingen tvivl om, at det er øllet der drejer sig om. Men for dælen et godt glas øl! Jeg fik en gang ”Brun sovs” fra hanen. Vi kom da heller ikke derfra uden at købe nogle smagsprøver med.
Ellas konditori og restaurant
Man kan med fordel parkere ved Hammerknude – forbi campingpladsen, og gå sig en frisk tur forbi Salomons kapel, for at samle appetit til en lækker frokost. Restauranten ligger lige ved siden af campingpladsen.
Gode danske traditionelle retter, serveret i en atmosfære af oldemors/bedstemors stuer. Man glemmer tid og sted for en stund. Rigeligt på tallerkenen og en kærlighed til stedet og råvarerne skinner tydeligt igennem.
Øl-oase i Årsdale
På Mikkeller bar og burgerrestaurant i Årsdale, er der en stemning af beachbar der møder ombygget gammelt slagterhus. Uprætentiøst, hyggeligt. Som at være i en oase langt væk hjemmefra, men alligevel være blevet kaldt hjem.
De serverede desuden den bedste burger jeg har smagt meget længe – med den sprødeste bacon!
Torvehal Bornholm
Selvom Torvehal Bornholm i Rønne ikke kan sammenlignes med den i København på størrelsen, så er kvaliteten og nærværet indlysende. Et hyggeligt sted, der ligger i et gammelt slagteri. Mange gode producenter er repræsenteret med alt fra slagtervarer til sæbe og keramik. Smag for eksempel en dejlig tår kaffe fra det lokale risteri, og en nybagt brownie.
Gude-måltid på 1B
På restaurant 1B i Svaneke glemte vi hurtigt tid og sted. Modtagelsen var varm og hjertelig, og med en tydelig spænding over at skulle servere et måltid som man er stolt af. Med varme og godt humør, blev vi budt velkommen og placeret med udsigt til køkkenet. Indretningen varm og hyggelig, med en klassisk opdækning (uden dug) – uden noget andet fokus end det måltid der skal indtages, og at man som gæst har det godt.
Råvarerne er lokale. Fra jord til bord når det er absolut bedst. Velbehag, varm stemning og himmelsk smag.
Hammerknude og rappelling ved Opalsøen
Hammerknude, hammer fyr og Salomons kapel. En smuk tur langs kysten med skiftende landskab (bakketræning). Langs vandet ser man massevis af små stendysser der er bygget af vandrerne der går tur i området. Der er MANGE små stendysser – imponerende syn.
Efterfølgende havde vi booket rappelling med guide ved Opalsøen (Klatring Bornholm). Det var min idé, men jeg måtte desværre give op da jeg var nået ud til kanten. Jeg fik en blokering og turde simpelthen ikke. Selvom jeg dog havde fuld tillid til udstyret og vores instruktør Laust, som var fantastisk rolig og en erfaren og inspirerende guide. Jeg havde jo prøvet det før, men det kom vist bag på mig at det var en 40 meter lige klippevæg. Min mand fik til gengæld fornøjelsen af 2 ture, og jeg fik endnu en lektie om mig selv. Det er dog et meget smukt område, der er værd at besøge – også for oplevelsens og motionens skyld.
Dueoddde og rokkesten
I Paradisbakkerne kan anbefales en rute på 3 kilometer der også går forbi en rokkesten – og Danmarks ældste vandrehjem fra 1919 (som nu er sommerhus). Langs ruten er der tydeligt markeret hvor man skal gå hen på de forskellige ruter der har hver deres farvekode. Det er smuk natur og omgivelser, der indbyder til refleksion og forundring over hvor smuk naturen kan være.
Fra parkeringspladsen ved Dueodde strand, gik en smuk sti ad en trækonstruktion ned mod stranden. Flotte omgivelser, men vi var glade for, at vi ikke var der i højsæsonen. Da vi ankom var der et par biler på parkeringspladsen, men da vi skulle derfra igen (omkring kl 10), var der fyldt – og ligeledes 3 store busser – hvordan ser det så ikke ud i den travle ende af højsæsonen?
Når man er ved Dueodde, kan man også tage turen forbi de to store kanonstillinger fra 2. verdenskrig. Bunkerne G3 og G4 der er beliggende i skovene, ligger lidt genhemt. Men G3 er lettest at finde. G4 er opbygget på nøjagtigt samme måde. Der åbner sig et mærkværdigt syn af de hengemte store bunkere der er ved at blive indtaget af skoven.
Hjorths Keramik
Vi afrundede vores Bornholmer-tur hos Hjorths fabrik/museum i Rønne. Her sælges og fremstilles deres keramik. Det er ligeledes et museum. Det var en perfekt afrunding på vores tur – spændende at se hvordan de arbejder, og hvordan stilen og håndværket har udviklet sig. Men også interessant fordi vores tur startede hos Michael Geertsen, der netop er i gang med at fremstille nogle kreationer i samarbejde med Hjorth keramik, hvor han blander sit eget udtryk og fortolkning med keramik i jugendstil fra Hjorth. Disse værker skal bruges til en udstilling i 2021.
Du kan skabe dig lige præcis den oplevelse du ønsker på Bornholm. Men er du til store oplevelser i naturen, kunsthåndværk og gastronomi – og har du en stor interesse i den danske historie, er det en oplevelse du ikke bør nægte dig selv hvis muligheden byder sig.