Læsetid: 4 minutter

Navajo Nation -at sove under stjernerne

Da min mand og jeg i 2015 rejste til USA, var et af de absolutte højdepunkter på turen et besøg i Navajo Nation med overnatning i det fri under stjernehimlen. At opleve den fuldstændige dybe, stille ro og skønheden  i den barske og storslåede natur, var åndeløst betagende. Man forstår med èt hvorfor det er et af de mest fotograferede steder i verden.

Navajo Nation har selvstyre med egne love og regler, og alkohol er absolut forbudt, så vores bus skulle tømmes inden vi kørte ind i området – ellers kunne vi risikere at blive sendt ud igen.  Allerede på vej imod Monument Valley, bliver man imødekommet af et storslået panorama over de velkendte klippeformationer. Velkendte, fordi jeg har set dem i utallige westerns – og for øvrigt også i filmen ”Forest Gump”.

Vores lille gruppe skulle ved velkomstcentret skifte til jeep, i hvilken  vores guide Cecil, ville give os en kyndig tour rundt i Monument Valley.  Der er som sådan ikke nogle anlagte veje, så det er et ”bumpy ride” der i sig selv giver en følelse af at være i det vilde vesten. Cecil er fra et familieejet firma ”Sandstone Tours”, og de har mulighed for at tilbyde ture, hvor man får lov til at komme steder, hvor man normalt ikke har adgang hvis man ikke er Navajo.

Vi skulle overnatte i en ”hogan” – en traditionel Navajo bebyggelse, der anvendes til beboelse (de fleste har dog i dag moderne hjem), eller til ceremonier.  Mange Navajo indianere, arbejder i Navajo Nation, men bor udenfor distriktet/parken.  Vores guide havde taget en pendlertur på tre timer, før han kunne møde os i Monument Valley.

Navajo traditioner

Da vi havde afleveret vores bagage i vores hogan, var vi på jeeptur igennem Monument Valley i et par timer. Hvis man har set alle de gamle westerns, eller for den sags skyld ”Back to the future”, vil man med det samme genkende landskabet. Det er råt og smukt, og de fleste klippeformationer (sandsten) har navne, og en del af dem har store betydninger for Navajo stammen, og er helligdomme. Et besøg i en hogan hos en familie, gav os et lille indblik i Navajo’s traditioner og kultur. En fra gruppen fik børstet sit lange hår, og sat det op på en speciel måde med hårbånd.

Det er en rig kultur, der desværre er ved at forsvinde, da mange af de unge flytter væk, tager uddannelse, og bosætter sig langt væk, og dermed falder nogle af traditionerne bort. Jeg følte en stor taknemmelighed over at være lige der, og samtidig en vemodighed overfor denne kulturrigdom og disse traditioner- og ikke mindst håndværk, som den ældre generation dog prøver at vedligeholde og give videre, så det ikke går tabt.

monument_morning
Morgengryets skær over klipperne
monument_evening
Aftenstund i Monument Valley

At sove under stjernerne

Efter vores tur rundt, stod den på Navajo tacos i vores lejr. Cecil og hans familie tilberedte et måltid, som jeg aldrig glemmer. Vi var på en primitiv lejrplads, midt i Navajo Nation. Toilet var der dog (et bræt af træ man kunne sidde på, og frit udsyn ned til jorden – ingen træk og slip)  – men det var et skur lidt væk fra lejren (gudskelov havde vi husket pandelampen). På denne primitive plads (der var opsat borde og bænke), tilberedte denne familie en traditionel ret “Navajo tacos”. Det er en slags friteret brød, der hæver op. Smager fantastisk med salat, majs, løg, bønner, tomater, ost.

Imens solnedgangen var på vej sad vi omkring bålet og hørte historier fra guiden om ældre tider, og den fremtid han var bekymret for. Efterhånden som bålet mistede sin glød, hoppede vi alle i soveposen og nød synet af stjernehimlen. Men jeg kunne ikke falde i søvn. Det var et smukt syn, og jeg følte mig så privilegeret, at være lige der, på dette tidspunkt, med disse mennesker, og følte mig som en lille brik og på samme tid, som en del af det hele.

monument_sunup2

Morgenstund har guld i mund

Jeg vågnede meget tidligt om morgenen til synet af stjernehimmel, og månen aftegnet højt oppe over ”Right hand” – klippen ” (to af klipperne er i nærheden af hinanden, og ligner en højre og venstre hånd), samtidig med at de første farver var ved at blive aftegnet på morgenens lærred i horisonten. Efterhånden som solen fik mere magt, ændrede det omkringliggende landskab sig konstant i farverne med meget rødlige, flammende og gyldne klipper. Alle var helt stille, imens kameraerne gik på overtid. Klipperne vågner op til dåd, og kaster deres storslåede glans over Monument Valley.

Læs også den fulde rejsebeskrivelse fra “Mountain Trail 2015”

monument_panorama

Links til videre udforskning:

http://www.navajonationparks.org/htm/monumentvalley.htm

https://utah.com/monument-valley/visitor-center

Tidligere artikel10 råd – forberedelser før afrejse
Næste artikelGorillatrekking i Bwindi