Når mad ikke bare er et måltid, men bliver en oplevelse af nærhed og omsorg for naturen og mennesket. Den oplevelse får jeg når jeg spiser på en restaurant der nøje udvælger lokale råvarer, og giver en venlig betjening med en gensidig forståelse for, at dette måltid er noget særligt.
Man føler sig velkommen, og oplever en nærhed til området, de råvarer der er dyrket med kærlighed til jorden og er tilberedt med nærhed til gæsten. Man oplever nærmest en omsorg for det måltid vi som gæster skal til at indtage. Det er den følelse jeg får, når jeg spiser på en restaurant, der tilbyder mere end bare en måltid. Det gælder især på Spiseriet Den Grønne Verden på Søllestedgaard på Lolland. Jeg har kastet min kærlighed på dette sted, da det er nærheden og tilstedeværelsen der er i centrum.
Spiseriet
Den første gang jeg stiftede bekendtskab med stedet, var i nedlukningen på grund af corona i 2021, da min mand og jeg hentede take-away. Man kunne spise ude-hjemme. Vi blev hurtigt enige om, at så snart der blev åbnet i Spiseriet igen, skulle vi til galla-middag som vi var blevet pippet i øret om, skulle finde sted så snart det var muligt.
Vi blev ikke skuffede….
Spiseri, gårdbutik og café ligger i en stor ombygget lade, der danner den hyggelige ramme om måltidet og selskabet. Fra det store panoramavindue i Spiseriet, har man udsigt til den store køkkenhave, hvor man også kan holde øje med kokkene der henter friske skud som lige om lidt ender på din tallerken.
På dette sted har jeg smagt masser af urter og dyrkede grøntsager som jeg ikke anede fandtes. På den måde har jeg også fået øjnene op for de mere friske sæson grøntsager i det lokale supermarked (hvis jeg da ikke smutter forbi gårdbutikken hos Den Grønne Verden).
Fra jord til bord
Der er noget fascinerende over at opleve deres passion for de gode råvarer, og ønsket om at vi alle får øjnene op for kvaliteten af de grøntsager vi har tilgang til i det lokale nærområde. Man får den fulde oplevelse med af de mennesker der har dyrket jorden, kan følge afgrøderne fra de spæde skud til der kan laves salater, saft, syltning og smagfulde retter til din tallerken.
Personligt sætter jeg også pris på de mennesker der gør sig umage med råvarerne, dyrkningen og tilberedningen, og den passion de gerne deler ud af, for at jeg skal have en god oplevelse af smagen af det der kommer på min tallerken. Ikke mindst den forberedelse og mange timer i køkkenet der er gået forud for at jeg kan indtage essensen af naturens smagfulde herligheder og kokkenes veludførte håndværk fra min tallerken.
En helhedsoplevelse af næring, nærhed til mennesket, naturen og ikke mindst velsmag!
Den Grønne Verden • Spiseri, gårdbutik, café • Søllestedgaard, Lolland • dengronneverden.dk