Læsetid: 5 minutter

Kultur, natur, shopping & gastronomi

Denne sommer byder på oplevelser i det ganske danske land. Jeg har sammen med min mand lavet en liste over steder i Danmark, som vi ønsker at besøge og udforske. Komme tættere på vores egen kultur og natur.

Århus har længe stået på den liste – og det var faktisk mest på grund af en restaurant der byder på cocktail-menu til retterne. Okay – måske også på grund af kulturelle oplevelser, og især udstillingen på Moesgaard Museum (MOMU) om Pompeji.

Indkvartering Ved åen

Med indkvartering på hotel Cabinn på Kannikegade ved Domkirken, befinder man sig lige midt i smørhullet. Ikke langt til oplevelser på havnen, latinerkvarteret, shopping, Salling, Den Gamle by, AROS, musikhuset, rådhuset, Århus street food eller diverse gastronomiske oplevelser.

Hvis man er cyklende, kan man på 15 minutter komme til Marselisborg eller Tivoli Friheden.

MOMU & AROS

Museerne i Danmark har i dén grad formået at følge med tiden – også selvom de formidler gamle historier. MOMU, som iøvrigt ligger i et naturskønt område, er udstillingerne smukt iscenesat. Man bliver draget ind i fortællingen og formidlingen af stoffet.
Der bliver blandt andet flittigt anvendt video, hologrammer og livagtige menneskefigurer – jeg troede først det var virkelige mennesker der stirrede på mig. Sanserne bliver sat i spil i de forskellige udstillinger. Man oplever ikke længere kun med øjnene.

Udstillingen om Pompeji skuffede ikke – både opsætning og fortælling om katastrofen var spændende. Der er blevet tryllet med både lyd, lys og videoprojektioner.

På AROS kommer man ind i et stort og lyst indgangsparti, som er udgangspunktet for alle udstillinger. De store futuristiske porte åbner sig automatisk til den enkelte udstilling, og når de stille lukker sig bag dig igen, åbnes dit fokus og du bliver langsomt draget ind i udstillingen. En fantastisk måde at skærpe opmærksomheden på.

AROS er nok mest kendt for ”Rainbow panorama” og kunstværket ”boy” af kunstneren Ron Mueck – en 4,5 meter høj skulptur støbt i glasfiber. Værket har været placeret i indgangspartiet, men har flyttet plads til udstillingen ”Far from home”. Drengens blik skifter fra undren til vrede og ængstelse, alt efter hvor man placerer sig. Detaljer i blodårer, hudfolder og øjne. En stor oplevelse i flere henseender.

På nogle af udstillingerne mødte vi dog også kunst, som var udenfor min rækkevidde – jeg havde hverken tålmodigheden eller kapaciteten til at forstå den. Men det er også med til at udvide den mentale horisont.

Afslut besøget med en tur i det smukke panorama på toppen af AROS. Og bemærk hvordan din krop og sit syn reagerer når du går igennem de forskellige farver.

Gastronomi og mikrobryg

Drinks på St. Pauls Apothek

Århus kan noget med råvarerne og oplevelser for ganen. Vi havde bestilt bord på St. Pauls Apothek i Jægergårdsgade – en restaurant og bar, hvor man kan bestille en cocktail-menu til maden. En spændende kombination, da de selv laver deres drinks så de matcher retterne. Alle drinks fås også alkoholfri – og de kan bestemt også anbefales. Masser af smag, stemning og smil hos St. Pauls Apotek. En anbefaling til et anderledes restaurant/barbesøg.

Århus street food

Beliggende ved rutebilstationen ligger Århus Street Food – smag på Nepal, Vietnam, Amerika, Thailand, Indien, Israel, Afrika, Danmarks traditionelle retter, Caribien eller hvad med friskfanget dansk fisk, pulled duck, vegansk mad eller en tur på ølbar? Masser af lækkert streetfood i en afslappet stemning – med vidunderlige dufte der frister ganen. Sæt dig hvor du har lyst, og tag en bid af verden.

Mikrobryg

Ved Århus lystbådehavn, ligger Hantwerk. En rå bygning med en rå stemning, men masser af hygge og ingen dikkedarer. Kun god stemning og godt mikrobryg. Bryggeriet Humleland, ligger bag ved baren i den store hal, som er Hantwerk. Hvis du er fan af dansk mikrobryg og vil smage nye noter, er det stedet at gå hen.

Hvis du gerne vil smage anderledes øl, og godt kan lide at udfordre ølganen, kan jeg desuden anbefale ”Mig og ølsnedkeren” i Mejlgade.

I kælderen af varehuset Salling, finder man ”Salling Super” – og hvis du godt kan lide øl – godt og anderledes øl, vil jeg anbefale en tur forbi den afdeling. Jeg har aldrig set så mange forskellige specialøl samlet på ét sted. Som at komme i en slikbutik…

Restaurant Köd med sovs ad libitum

Hvis du kan lide ”et godt stykke kød”, fritter og sovs. Velsmagende og veltilberedt, vil jeg anbefale restaurant Köd. Der er skruet op for den rå charme – og alt fra det hjemmebagte ”ventebrød” til kødet og tilbehøret var velsmag med velbehag. Enkelt og lækkert! – Og da jeg er vild med en hjemmerørt bearnaise, var det mit valg blandt de tre forskellige sovse.

Shopping og inspiration

Bevæger du dig ud på en shoppingtur, ligger både Salling og Magasin i forbindelse med gå-gaden. Der er masser af musik i gaden – alt fra det klassiske til jazz. Elever fra musikskoler og konservatoriet fylder gaden med liflige toner og talent.

Tag eventuelt en pause på Salling rooftop og få et panorama kig udover gågaden og Århus by.

I midtbyen findes også mange spændende mindre butikker med kunsthåndværk, keramik og glaskunst. Nogle af dem ligger lidt gemt, men der er masser af inspiration at hente hvis man søger efter dem.

Der venter mange gode oplevelser i Århus hvis du gerne vil udforske det gastronomiske.
Musik, historie, kunst, opfindsomhed, kreativitet og charme er bare nogle af de ord jeg kan fremhæve på min stikords-liste over byen.
Århus er helt klart et nyt hit på min liste over ”storby-oplevelser” i Danmark.

Tidligere artikelGUIDE: Nakskov – favoritter fra Lolland
Næste artikelGUIDE: Bornholm – klippeøen med kunst, kultur og kulinariske bølger