Læsetid: 7 minutter

Weekend på Dragsholm

Sted i Danmark: Odsherred, Dragsholm Alle, 4534 Hørve
Læs mere om Dragsholm, historie og ophold.

For to år siden, var der bestilt bord på Dragsholm Slot – Slotskøkkenet sammen med gode venner. Jeg havde glædet mig som et barn til juleaften. Aftenen før, fik jeg et ”udbrud” af kvalme og hvad der ellers fulgte i kølvandet, så min mand måtte tage af sted alene.

Lige siden den dag, har jeg set frem til et ophold på dette – efter sigende – fantastiske sted i Odsherred.

Når vi rejser udenlands, rejser vi ikke med det ene formål, at besøge gourmetsteder (sådanne turister har fået deres egen betegnelse: Foodies), men jeg vil da indrømme, at min gane er blevet velbevandret, og gerne tager en omvej for at få en ekstra inspirerende oplevelse.

Nogle forstår ikke, hvorfor man på en enkelt aften vil ”fyre” lige så mange penge af, som et ophold for hele familien i Lalandia koster – eller nogle gange så meget som en all inclusive badeferie i en uge. Men de gode gourmetoplevelser i verdensklasse – de sætter sig på sanserne og forkæler dem med nydelse –  og åbner dem op for andre og nye smagsoplevelser. Sådan et ophold, eller bare en enkelt aften, kan gøre mig ligeså afslappet eller energifyldt af de nye spændende smage, synsindtryk og oplevelser, som en hel weekend eller måske en uges ferie med afslapning. Desuden kan jeg alligevel ikke svømme.

Det er ikke ”bare” et måltid ved disse oplevelser – det er synsindtryk, dufte, det at prøve noget nyt og spændende, omgivelserne,  bestikket, serveringen – og fascinationen af kokkenes kreativitet og evner til at forvandle fødevarer af høj kvalitet til ophøjet kunst til ganen.

Slotskøkkenet – nu med Michelin stjerne

Det var en julegave fra min mand, og opholdet var bestilt længe før jul. Men da februar kom, var der uddeling af Michelin stjerner til Norden, og pludselig blev forventningerne endnu højere, da Slotskøkkenet på Dragsholm Slot blev tildelt en stjerne den 22. februar 2017. Det var den første servering i Slotskøkkenet efter tildelingen af Michelin stjernen.

Jeg er måske alligevel en foodie… i hvert fald i Danmark. Jeg tager gerne en længere køretur for at få en helt speciel madoplevelse, der kan få ganen i ekstase, og hjertet til at hoppe af fryd.

Dragsholm – slotsophold

Slottet er et af Danmarks ældste – omkring 800 år, har det udbredt sin historie i det smukke Odsherred. Det er fantastiske rammer at opholde sig i – også når der ligger sne.

Ved ankomst til slottet, checkede vi ind på vores værelser. Vi ankom sammen med et par gode venner, som vi ville dele denne oplevelse med.  Alle værelser er forskellige, og det synes jeg netop er en del af charmen på den slags ophold på slotte og herregårde i Danmark. Det gør ikke noget at trapperne er skæve, og gulvbrædderne knirker lidt. Man mærker dermed historien og alle de mennesker der har betrådt gangene.

Hver en krog har en historie – og man er velkommen til at gå på opdagelse på egen hånd i alle slottets kroge og alle de flotte stuer og sale, men som gæst bliver man også tilbudt en interessant rundvisning med mange gode historier og fakta om slottet.

Værelserne bærer også præg af historiens vingesus, men der er både hårtørrer og strygebræt af de moderne bekvemmeligheder. Dog er der ikke fjernsyn – men hvem har brug for tv, når man kan kigge ud af vinduerne og nyde de fantastiske omgivelser. Der er dog diskret placeret nogle fjernsyn rundt omkring i nogle af stuerne på slottet, hvis man absolut ikke kan undvære det. Gå på opdagelse på slottet og i stuerne i stedet for. Der er så mange spændende detaljer og historie man kan gå på opdagelse i.

Slotskøkkenet og Spisehuset – og også  receptionen, er moderne indrettet – i tydelig Nordisk stil. Holdt i naturmaterialer. Men det hele er i tråd med Slottets eget salgsargument med at ”fortid, nutid og fremtid mødes – og vi tilbyder oplevelser hvor naturen, gastronomien – og ikke mindst historien harmonerer.”

Service og betjening

Service er i top på Dragsholm. I Spisehuset såvel som i Slotskøkkenet og receptionen. Man fornemmer tydeligt at alle arbejder som et team, og at gæsten bliver sat i centrum, for at give dem den bedste oplevelse. Der er en tydelig stolthed over produktet der hedder Dragsholm Slot overfor gæsterne. Det skinner igennem i serveringen – også når man stiller spørgsmål om stedet eller råvarerne.

Vi ankom tidligt om eftermiddagen til dette vidunderlige sted i Odsherred, og der var tid til en tur rundt i parken med kameraet i det fantastiske vejr. Ved ankomst tilbage til slottet, fik vi en dejlig fadøl fra Herslev Bryggeri i Spisehuset. Dejlig atmosfære hos både gæster og personale.

Gourmetmiddag i Slotskøkkenet

Turens højdepunkt

Hele turens højdepunkt skulle stå sin prøve fredag aften – den første servering i restauranten efter tildelingen af Michelin stjernen. Personalet udviste en tydelig stolthed og også tydeligt spændte på at præsentere os for menuen.

Der var god atmosfære lige fra starten. Bordene er meget spartansk dækket – minimalistisk – med tydelig ide om at der er fokus på den enkelte servering, og ingen lange rækker af bestik der konstant henleder opmærksomheden på næste ret.

Opmærksomhed på detaljen

Der var mange detaljer, der samlet set var med til en exceptionel oplevelse af middagen. En detalje jeg lagde mærke til var, at vi bliver præsenteret for hver et print af menuen. Jeg har erfaring for, at jeg gerne vil have det med hjem som minde. Sådan en lille detalje, skulle jeg slet ikke spørge om. Ved præsentationen af menuen, blev der sagt, at vi skulle huske at tage menuen med hjem som minde. Jeg er altid imponeret over opmærksomheden på detaljen.

Menuen

Vi havde bestilt 7 retters menu med vinmenu. Men ved velkomst og præsentationen af menuen, blev vi allerede overvældet af nyheden om, at der ville være 6 forskellige snacks inden selve middagen gik i gang.

Det kørte på skinner. Alle ved præcis hvad deres opgave er. Jeg er dybt imponeret over, at ingen går ivejen for hinanden, og har fuldstændig tjek på, hvor og hvad deres opgave er. …….og hvis det glipper, er jeg sikker på, at man ikke bemærker det, fordi de er dybt professionelle, og det skinner igennem i al servering, både personalet og retten.

Man sidder med en følelse af, at de ved den enkelte gæst er spændte på at servere hver eneste ret, for at se vores reaktioner – ved duft og smag – og høre vores reaktioner. Det er et samspil mellem gæst og personale, der deler en passion.

Hvis der findes noget der hedder ”smagsorgasme”, er jeg sikker på at det ville være den rette betegnelse for oplevelsen af denne middag med fuldbyrdet smag, duft og komposition.

Denne oplevelse var en sand sanseeksplosion, og vi var alle blæst lidt omkuld af perfektionismen og den samtidig afslappede stemning. Og alle vores spørgsmål til personalet blev besvaret – de er en ligeså stor del af oplevelsen som selve middagen.

Aftenen blev afsluttet i Spisehuset med en go’ nat drink…….imod slutningen af vores middag, spurgte vi om, hvor længe de havde åbent i Spisehuset – hvortil der blev svaret, – så længe vi har behov for det. DET er sgu service! Desuden kunne vi frit tage vores drinks med hvorhen på slottet vi ville, og vi besluttede os for at nyde den i jagtstuen. En perfekt afslutning på en uovertruffen aften.

Morgenmad

I Spisehuset var der servering af morgenmad. Selv denne oplevelse var noget anderledes end det jeg ellers har prøvet. Ved bordet blev stillet en lille brun papirspose med hjemmebagt morgenbrød, og diverse skåle med nyrørt smør og diverse hjemmelavet smørepålæg. Vi fik alle et glas med æblekompot, yoghurt og hjemmelavet knas på toppen.

Dernæst kom en tallerken til hver med diverse oste, hjortespegepølse, blødkogt æg, hjemmelavet knækbrød og en lille grovbirkes med remonce. Derudover en rigelig strøm af nystemplet kaffe og presset æblemost.

Den gode hjemmelavede mad af de gode råvarer, skinner igennem hele vejen til morgenmåltidet.

En weekend for par og gode venner

Der er nogle herregårde og slotte, som indbyder til at tage på familietur med børn, på grund af aktiviteterne omkring. Men ophold på Dragsholm Slot, er nok mest for voksne og de større børn, der vil kunne sætte pris på omgivelserne og historierne på selve slottet, og ligeledes på gastronomien, da det er det der er i centrum på Dragsholm Slot, og er deres store kompetence. Stedet indbyder til romantik og fordybelse i gastronomiens verden.

En af de utallige flotte stuer og sale man frit kan bevæge sig rundt i på slottet.