Jeg elsker kaffe. Helst helt sort, og gerne en americano eller cappuccino. Men i Vietnam har de skabt deres egen kaffe tradition.
Du bør ikke snyde dig selv for at smage de vietnamesiske kaffe specialiteter – hvis du som jeg elsker kaffe! Kaffen nydes oftest kold, og man skal i mange tilfælde gøre opmærksom på hvis man vil have en varm tår kaffe ved bestilling på en café.
Vietnam er faktisk den næststørste producent af kaffe i verden. Den største er Brasilien.
Det var de franske kolonister der i det 19. århundrede bragte kaffeplanter med til dyrkning i Vietnam. Hoveddelen af kaffeproduktionen i Vietnam er Robusta bønner, der har en større bitterhed og næsten dobbelt så højt et indhold af koffein end Arabicabønnerne.
Den vietnamesiske kaffe jeg smagte på min rejse, havde en blødhed og let sødme – kun en anelse bitterhed. Vietnam har skabt deres helt egne traditioner for kaffedrikke. Du kan sagtens få en cappuccino hvis det er det du trænger til, men da klimaet er varmt, er det også forfriskende med de kolde varianter.
Jeg vil anbefale at smage nogle af de varianter der oftest ses på kaffemenuen……
Salt coffee Espresso, isterninger, pisket fløde, mælk og kondenseret mælk tilsat lidt salt.
Egg coffee Denne variant tager lidt tid at lave, da det er pisket æggeblomme og kondenseret mælk der blandes med kaffen. Kaldes også Hanoi coffee.
Coconut coffee Espresso med kokosis
Vietnamese coffee Espresso, isterninger og kondenseret mælk.
I Vietnam kan de godt li` kaffen meget sød, og kondenseret mælk er en almindelig ingrediens i kaffen sammen med isterninger.
De har i det hele taget en hang til de søde sager (deres toastbrød er også meget sødt). Mange steder kan man købe friskpresset forfriskende juice af deres grønne og supersøde appelsiner i boder på gader og stræder.