Læsetid: 4 minutter

 1  Kulturforskelle og opførsel

Du besøger et andet land. Også selvom det er et land tæt på Danmark, kan de have andre skikke. Sæt dig ind i kulturen, og hvad der er acceptabel opførsel, når man kommer som gæst. Om du skal på solferie eller vandring i Tibet…den bedste oplevelse får du, når både du, og dem du møder, føler sig godt behandlet. Man kommer langt ved at udvise respekt og interesse for den kultur man besøger.

F.eks. er det i Uganda almindeligt at se mænd holde i hånd – dette er et bevis på venskab. Derimod er det ikke velset med offentlig berøring imellem ægtefæller eller kærester. I visse kulturer er det  uhøfligt at stirre, og kigge folk du passerer på gaden i øjnene.  Lær om takt og tone i det pågældende land – generelt kommer man langt med høflighed og forståelse.

 2  Hvad skal pakkes? Hvad er destinationen?

Nogle steder kan man både få brug for badetøj, hue, tørklæde og varm jakke. Pak efter omgivelserne og forholdene. Skal du på udflugt? Hvad er råd til påklædning? Vandresko? Sandaler? Regntøj? Pak kun hvad du får brug for. Skal du på vandreferie, er det ikke nødvendigt at pakke den store beautybox (det synes jeg nu aldrig det er, når man rejser – der pakker jeg også kun det nødvendige).

 3  Vaccinationer?

Visse destinationer kræver vaccinationer inden afrejse, og nogle endda op til nogle måneder inden afrejse. Så undersøg det grundigt, og få råd af din læge. På Udenrigsministeriets hjemmeside, kan du få råd om sundhedsforhold mht vaccinationer til det pågældende land. http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/

 4  Visum/gyldigt pas

Indrejse og ophold i nogle lande kræver at man ansøger om et visum. Dette kan du ligeledes læse mere om på Udenrigsministeriets hjemmeside. Her kan du også se, hvor og hvordan du ansøger. Indrejse i nogle lande, kræver også, at dit pas har en bestemt gyldighedsperiode – også efter du har foretaget din rejse. http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/pas-og-visum/

 5  Rejseforsikring

Det er svært ærgerligt at stå på sin vandreferie med et brækket ben, uden at forsikringen dækker. Hvis du rejser til udlandet, så vær sikker på, at du har en rejseforsikring, der dækker det meste. Hjemtransport, lægebehandling osv. Visse aktiviteter i forbindelse med ferie og rejser, kræver ekstra forsikring, som hvis du foreksempel skal på actionferie og kaster dig ud i farefyldte fornøjelser. Tjek med dit forsikringsselskab inden afrejse. Jeg vil til hver en tid, anbefale dig en rejseforsikring – også hvis du rejser indenfor EU.

 6  Gyldigt kreditkort og varighed

Tjek udløbsdato på dit kreditkort! Det vil være pænt ærgerligt, hvis det udløber imens du er på ferie.

 7  At rejse med medicin

Tjek regler for rejse med medicin på apoteket eller på udenrigsministeriets hjemmeside. http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/medicin-paa-rejsen/. Hvis du rejser med receptpligtig medicin, skal du have dokumentation herfor.

 8  Håndbagage og elektronik

Hvis du f.eks skal til USA og rejser med elektronisk udstyr, skal alt udstyr være funktionsdygtigt. Dvs, hvis du i håndbagagen har telefon eller kamera, hvor batteriet skal skiftes ud, så sørg for at få orden på dit udstyr. Hvis man ved sikkerheds kontrol ikke kan vise at udstyret er funktionsdygtigt, hvis man bliver bedt om det, kan det blive konfiskeret. Læs reglerne for det land du skal indrejse til.

 9  Kort eller kontanter – Bestil valuta i god tid.

Skal du bruge kort eller kontanter? På visse rejsemål, er det en god idé med begge dele. Da der visse steder kan være langt imellem hæveautomater eller steder hvor der kan betales med kort. Hvis du hjemmefra vil bestille valuta, så gør det i god tid. I visse banker skal det bestilles flere uger før. Ofte kan man dog hæve lokal valuta når man ankommer til lufthavnen ved destinationen. Skal du bruge euro, kan man hæve dem hjemmefra i hævautomater ved blandt andet jyske bank. Tjek hos din egen bank hvad der er af bestillingsfrister for valuta. Visakort accepteres næsten overalt. Tjek din destination hvilke betalingskort der er mest anvendt.

10 Billetter til oplevelser. Køb hjemmefra.

På nogle destinationer, er det en rigtig god idé at købe billetter hjemmefra, hvis du ikke vil risikere at der er udsolgt eller flere timers kø. Fx kan nævnes Alcatraz i San Francisco. Der kan være udsolgt flere uger inden man tager afsted. London Eye, populære musicals, eller collosseum i Rom. Den hurtigste kø, er den hvor man har købt billet i forvejen. Er det et populært turistmål med berømte attraktioner, er det værd at tjekke hjemmefra om billetter kan købes forud for afrejse. Det er ærgerligt at bruge flere timer på at stå i kø, hvis det kan undgås.

Metrocard

Tidligere artikelMuzungu! Muzungu!
Næste artikelMonument valley