Læsetid: 8 minutter

Anbefalinger fra en dansk turist i danmarks hovedstad

Jeg vil gerne give dig et par anbefalinger med på vejen, hvis det er første gang du besøger den danske hovedstad. På forlænget weekend eller Minierie? Der er mange i steder i København som jeg selv mangler at besøge, så min individuelle anbefaling, er ud fra steder jeg selv har besøgt og fundet anbefalelsesværdige for førstegangs-besøgende. Man kan blive mættet i København af kulturelle indtryk og shopping, og der er masser af oplevelser til et længere ophold,  men følgende er anbefalinger til et kortere ophold.

Tivoli og Strøget-for en kort bemærkning

Tivoli er for nogle selvfølgelig oplagt. Det er en flot og hyggelig og vidunderlig have, og man kan finde mange dejlige stunder i Tivoli – også selvom man ikke er interesseret i forlystelserne (den kategori hører jeg selv under). Men indgangen er lidt dyr, hvis man bare går i haven for at hygge sig med lidt god mad og få indtrykkene fra historien og den danske kultur – det kan man finde mange andre vidunderlige steder i København uden at betale entré.

Strøget er en shoppinggade hvor priserne er dyrere end i sidegaderne der løber langs med gaden. Hvis din tur til København er en shoppingtur, er det en helt anden sag. I sidegaderne mærker man meget mere historiens vingesus- og der er heller ikke så mange mennesker stuvet sammen som på Strøget. Gå på opdagelse i sidegaderne hvor du også finder mange fantastiske butikker,  baggårds-miljøer og cafeer.

Inden du går videre, skal det her siges, at du nok allerede fornemmer, at jeg har en forkærlighed for det historiske, nostalgiske og det ”gamle” København. – Nå ja, og så elsker jeg steder hvor man kan få nogle gode oplevelser for ganen.

Den lille havfrue og Gefion

Hun er et nationalt klenodie, og har stået meget igennem i hendes 100+ år på Langelinie Kaj. Hun har mistet hovedet et par gange, har fået hældt maling udover sig, og har endda engang fået savet armen af. Men hun sidder alligevel troligt og yndefuld på sin sten skuende ud over vandet og venter på sin prins.

Historien er smuk, men hvis det er dit første møde med denne skønhed, vil du hurtigt blive skuffet. Det blev jeg i hvert fald den første gang jeg besøgte hende på kajen.

Jeg kunne ved første blik ikke finde hende (hun ER virkelig den LILLE havfrue), men en ring af turister gav mig en ledetråd til hvor hun befandt sig.

Når det er sagt, hører det sig næsten til, at man går forbi denne skønhed og vartegn for Danmark og sammen nyder udsigten fra hendes lille plads i den danske hovedstad. I nærheden af Den Lille Havfrue, på Langelinie Kaj, ses det noget mere overdådige Gefion Springvand – det største af sin slags i København.

Tag en slentretur ned af Langelinie Kaj, nyd udsigten, springvandet og hils på havfruen.

Nyhavn og  Kongens Nytorv

Et af de steder i København der har gjort mest indtryk på mig er Kongens Nytorv (vel at mærke før metrobyggeriet gik i gang). Hvis du skal have den fulde wow-oplevelse af Kgs. Nytorv, bør du vente til metrobyggeriet er færdigt og pladsen igen kommer til sin ret og fremstår i sin fulde pragt. Dog kan jeg anbefale at tage et smut forbi alligevel, for du finder her både det pompøse historiske vingesus med Magasin, Hotel D’ Angleterre, Det Kongelige Teater og folkeligheden og hyggen side om side med en afstikker til Nyhavn.

Kanalrundfart

Fra Nyhavn kan jeg anbefale at tage en kanalrundfart, hvorfra du kommer forbi stort set alle de store seværdigheder i København (stort set alle), og får set København fra en helt anden side end når den indtages til fods.

Kastellet

Dette fæstningsværk fra 1600-tallet er opført som en fem-takket stjerne. Det fungerer både som museum, er en militær by og arbejdsplads og er et meget yndet turistmål. De originale bygninger er flot bevarede, og alene de er et besøg værd.  Tag en lang gåtur langs voldene og få en flot udsigt over københavn. Indtag eventuelt, hvis vejret er godt, en picnic ved Kastellet. Det er en oase midt i den travle by.

Amalienborg

Hovedsædet for vores monark i Danmark. Hver gang jeg kommer forbi, er  jeg forundret, men også stolt over, at bo i et land, hvor regenten kan føle sig tryg ved at komme så tæt på befolkningen. Bygningsværket i sig selv er selvfølgelig et kig værd. Men jeg kan godt forstå at de udenlandske turister er meget fascinerede af soldaterne der står vagt ved Amalienborg. Det er et flot syn – og der er altså lidt eventyr over det. Du kan overvære Livgardens vagtskifte på Amalienborg dagligt kl 12.

…..Men her en lille bøn. Vagterne er nok vant til lidt af hvert, men de er altså på arbejde. Lad dem nu passe det, og tag bare det billede uden at genere dem.

TIP:
Fra Kongens Nytorv, kan du nemt og hurtigt gå mod Amalienborg, og derfra følge Amaliegade hen mod Gefion Springvandet og Den Lille Havfrue.

http://kongehuset.dk/slotte-og-kongeskibet/amalienborg

Museer

Der er mange flotte og fantastiske museer i København. Nogle har periodevis gratis entre – se link i slutning af artikel. En enkelt anbefaling skal dog lyde fra mig. Ny Carlsberg Glyptotek, der ligger nær ved Tivoli, byder både på en smuk og imponerende renæssance arkitektur og samling af klassisk og moderne kunst fra hele verden.  Hvis man ikke vil bruge en hel dag på Glyptoteket, vil jeg dog foreslå at man udvælger et par udstillinger man vil se, og slutter af med en frokost eller en kop kaffe i den frodige og grønne vinterhave.

Et par sidste kulinariske, stemningsfyldte og historiske oplevelser…..

Det Lille Apotek

Restaurant Det Lille Apotek, kan man nemt overse når man går forbi. Jeg havde ingen anelse om restaurantens eksistens, før jeg fik den anbefalet. I restauranten er der ikke meget plads, og man sidder tæt. Til gengæld er det god gedigen mad, fra det traditionsrige danske køkken-efter originale opskrifter.

Restauranten er meget populær, så det er en god ide at bestille bord.

Man befinder sig midt i en helt anden tid og en helt anden verden. Dette er Københavns ældste restaurant, og stammer tilbage fra 1720. Man kan blandt andet blive mødt velkommen i Holbergstuen eller Studenterstuen og stedet oser af dansk historie og litteratur. Man er hensat til en helt anden tid og tempo.

http://detlilleapotek.dk

TIP:

Restauranten ligger i nærheden af Runde Tårn. Så hvis du alligevel vil en tur forbi, kan du kombinere din tur med en god frokost, og eventuelt tage et smut forbi A.C.Perchs tehandel, som også ligger i nærheden.

Torvehallerne

Et af de nyere udflugtsmål (fra 2011) som jeg ynder at lægge vejen forbi når jeg kommer til København, er Torvehallerne. De er beliggende nær Nørreport station, men også i gå-afstand fra det indre København. Det ligger ikke så langt fra Runde Tårn.

Torvehallerne byder på udsøgte delikatesser og kvalitetsvarer. Det er et mekka når man som jeg kommer fra provinsen. Jeg ville ønske alle byer havde sådan et sted. Masser a friske kvalitetsvarer -brød, kager, fisk, lam, okse, fadøl, specialøl, bolcher, chokolade, blomster og grønt. Luften er fyldt af dejlige dufte af alverdens og lokale lækkerier. Undervejs i torvehallerne, er der masser af smagsprøver, så du kan sagtens få en smagsoplevelse uden at skulle have pengene frem.

Personligt kan jeg anbefale at besøge Torvehallerne en sommerdag hvor der også er udendørs boder, eller omkring juletid, hvor stemningen er helt skruet op. Priserne er måske lidt ”over-the top”, men jeg skal altid lige have en kage eller to med hjem – og jeg er endnu ikke blevet skuffet. Selvom priserne er høje, er der heller ingen tvivl om, at det er kvalitetsprodukter med gode råvarer hvor der ligger masser af kærlighed bag.

http://torvehallernekbh.dk

Tradition og smag…

Perchs Te & kage på La Glace

Perchs tehandel (1835) og Conditoriet La Glace (1870). Historien og nostalgien siver frem af en hver afkrog af disse to traditionsbundne forretninger fra 1800-tallet. Man glemmer alt om tid og sted når man indånder atmosfæren, duftene og tydeligt fornemmer historiens gang.

Igen må jeg anbefale noget der koster lidt, men hvis du er vild med te, kaffe og kage, kan jeg kun anbefale et besøg. A. C. Perch har desuden også et Tea-Room, hvor du kan få alt fra en kop velbrygget te til den store klassiske engelske te-anretning.

Alene vinduespartiet ved La Glace, kan få mundvandet på gled. Deres konditorkager er udstillet i vinduet, og du får hurtigt – bare ved synet af dem nogle favoritter. Men de er fyldige og prisen ligeså- men det er hver en mundfuld og krone værd.

Psssst…..har du prøvet at bestille en kop varm chokolade på en cafe og få varm kakao? Glem det! Hos La Glace er den varme chokolade fyldig, fyldt med chokolade og virkelig velsmagende.

http://www.perchs.dk    (Se menukort her)

http://laglace.dk   (Se kagesortiment fra La Glace)

Baggårds-miljø nær Kongens Nytorv.

Alle har en favorit…

Alle har deres favoritter i København, og jeg kunne anbefale meget mere end jeg har fremhævet her (især  anbefalinger af spiseoplevelser – men det bliver måske et andet indlæg på et andet tidspunkt), men har begrænset mig til et par ting, som man nemmere vil kunne overskue på en forlænget weekend som førstegangs-besøgende – og så kan man endda nok ikke nå det hele.

Som storby, er København rimelig overskuelig, da alle de store turistattraktioner – kulturelle og historiske – ligger tæt på hinanden. Men når den nye Metro-ring er færdig, bliver det endnu lettere, og tidsbesparende ikke mindst, at komme rundt i København.

Udforsk på nettet:

Hvis du selv vil udforske mulighederne yderligere, er her nogle links til oplevelser i København:

Oversigt over museer i København og omegn
http://www.kbhmuseer.dk/da/kobenhavn/museer-i-kobenhavn-og-omegn

Shopping, spisesteder, oplevelser:
http://www.visitcopenhagen.dk/da/kobenhavn/kobenhavn-turist

Alt om København – spisesteder, oplevelser, natteliv, tips om museer – hvilke er gratis og hvornår – og meget mere.:
http://www.aok.dk

(Fotos: Pixabay.com. “Baggårdsmiljø” af Mia Christensen – Travelheart)

Tidligere artikelJulestemning og rejseminder
Næste artikelGUIDE: Udstyr til vandring – nationalparker USA