Læsetid: 10 minutter

Surdej, søløver og sporvogne…

Man kan sagtens køre rundt I San Franciso, men jeg vil dog anbefale at tage den offentlige transport – dog vil det være nødvendigt, før man tager afsted, lige at sætte sig ind i mulighederne, da der er mange, og de har forskellige ruter – man kan dog også altid spørge på hotellerne, eller på de store turistkontorer, hvor man kan få informationerne. Alt efter hvor du gerne vil hen, er der transportmidler der er bedre at tage end andre. Tjek mulighederne : https://www.sfmta.com/

Offentlig transport

Og så er der selvfølgelig de berømte sporvogne. I diverse guides står der, at man skal sørge for at tage den fra startstationen tidligt om morgenen, for at få plads. Vi nåede ikke at køre med sporvognen, men uanset hvornår vi kom forbi holde stedet (start eller stop), var der mange mennesker indeni og udenpå. Ved visse seværdigheder, skal man bare væbne sig med tålmodighed, og forberede sig på at stå i kø (all part of the experience).

Udover den offentlige transport, kan man selvfølgelig også tage en taxa, men der findes et langt billigere alternativ, nemlig ”Uberpool” (https://get.uber.com/cl/uberpool/). Du downloader en app til din telefon. Indtaster informationer om kreditkort, opretter dig som kunde. Derefter, vælger du hvor du vil hentes, og hvor du vil hen. Så finder appen en bil i nærheden, der skal i din retning, og du ansøger om at den henter dig – så får du anført en pris, bilens nummerplade, billede af chaufføren, og bilens mærke, så der ikke er noget at tage fejl af. Du kan så på appen se, hvor lang tid der går, og hvor bilen befinder sig. Supernemt, og ved samkørsel med andre på den måde, bliver det nemt og billigt. En tur der måske ville have kostet os 50 USD med taxa, gav vi 12 USD for. Du betaler ingenting til chaufføren, det ordnes automatisk med Uber.

Hop on/off

Da det var vores første besøg i San Francisco, bestilte vi hjemmefra billetter til hop on/off – den fulde pakke der varede 4 dage og gav os transport til Sausalito og Muir Woods. Det var det der bedst kunne betale sig – der er dog andre måder at komme til Muir Woods på. Som førstegangs-besøgende, kan jeg anbefale at tage hop on/off, og køre med hele vejen på ruterne, for at få en fornemmelse af, hvor tingene ligger i forhold til hinanden, og desuden få mange informationer fra de dygtige veloplagte guider.

MEN det duer ikke, at bruge det som transportmiddel, da disse busser ikke har nogle faste holdepladser der er tydeligt markeret, så hvis du vil stige på det samme sted igen, skal du holde øje med bussen – og der går bare alt for meget spildtid med at vente på at bussen kommer forbi.

Til de offentlige busser kan man købe tre dageskort eller syv dages kort, endda en endags-billet, hvilket nok vil anbefales herfra hvis man vil køre meget rundt.

SF_sealion8
Nogle af de berømte søløver på Pier 39.

Fisherman’s Wharf/Pier 39

Her er der stemning, hygge og til tider fest. Gå langs molen og nyd udsigten til alcatraz og Golden Gate (hvis den kan ses for tågebanker). Et meget besøgt sted, altis med masser af mennesker. Men snyd ikke dig selv for stemningen. Der er masser af shoppingmuligheder, cafeer og restauranter.

Ved Pier 39, kan du se de berømte søløver, som holder til. Det er naturens helt eget show. Vi tilbragte masser af tid med at beskue disse fantastiske dyr (mange gik og kaldte dem ”seal”), at se hvordan de bare hygger sig i store flokke, og klør sig op ad hinanden – og indimellem hopper op af vandet og oveni flokken (dette var dog ikke populært blandt artsfællerne). Men et skue, du ikke bør gå glip af når du er i San Francisco.

Ud mod vandet ligger også ”Museé Machanique”, hvor entre er gratis. Her er udstillet gamle spillemaskiner fra arkaderne. Alle maskiner virker stadig. Sørg for, at have kvartdollars-mønter i lommen.

På Fisherman’s Wharf fandt vi også en chokolade shop, der havde alverdens varianter af chokolade. Det der fangede mit øje, var chokoladeovertrukket bacon – JA! Jeg sagde bacon! Først var det meget mærkværdigt – men smagte egentligt ikke så ringe endda. Nogle gange må man bare springe ud i det – så lærer man noget nyt og drager nye erfaringer.

Golden Gate Park

Denne store park i Frisco, byder på mange forskellige haver og områder, der er værd at besøge. Blandt andet byder parken på en Bison indhegning – vi var dog uheldige da vi kom forbi, at de var i foderindhegning – men vi så jo Bison i Yellowstone, så vi var ikke blevet snydt for synet af dem.

Parken er kæmpe stor, så det er måske lidt overmodigt, at ville gennemgå den til fods. I selve parken er der en gratis shuttlebus, som man kan køre med rundt i parken.

I den vestlige del af parken, der støder op mod Ocean Beach, blev vi anbefalet en restaurant med eget bryggeri. ”Beach Chalet”, som ligger højt, med den mest fantastiske panoramaudsigt til Stillehavet. Både deres øl og deres mad kan bestemt anbefales. Dejligt spisested uden så meget hurlumhej – hvor man kan se hvilke ingredienser der er i maden, og det er friske råvarer.

Vi fik en gang ”Surf n’ turf” med en stor oksesteak og frisk tilberedt hummer. Hvis du gerne vil anbefales andre spisesteder, kan jeg anbefale at søge på ”yelp” – hvor lokale anbefaler spisesteder, cafeer mv. (i øvrigt generelt en god guide hvis du skal ud at rejse).

SF_alca26
Udlevering af uniformer til de indsatte ved ankomst til Alcatraz.

Alcatraz

Billetterne var købt hjemmefra – gudskelov, ellers kunne vi ikke have fået billetter igen, før vi var på vej hjem. Sørg for, at købe billetterne hjemmefra, da det er et meget populært sted. Ved Pier 33 skulle vi møde op, senest 45 minutter før afgang. Solen tittede frem over Alcatraz, men Golden gate lå indhyllet i tåge. På Alcatraz island, er der en stejl vej op mod selve celleblokken. Her får man udleveret en audio-tur, som giver besøget en ekstra dimension, da fortællerne er fanger og ansatte, som sammen med en fortællerstemme, giver et indtryk af livet på/i Alcatraz. Det er spændende at høre om livet på Alcatraz (både fra de indsatte og fra dem der arbejdede og boede på øen), og om de flugtforsøg der har været – hvor opfindsomme fangerne har været.

Mikkeller Bar

En anbefaling til en bar i Frisco: ”Mikkeller Bar”, der ligger i Tenderloin, 34 mason St. Her serveres de lækreste øl fra fad – især kan anbefales at prøve stout’en ”Mexas ranger”.

De har også nogle lækre serveringer, hvis du er sulten – til den salte eller den søde side. http://www.mikkellerbar.com/

Coit Tower og Lombard Street

Coit Tower – man kan godt køre derop, men vi tog trappevejen hele vejen op til tårnet – en stejl tur (men i øvrigt vil det være synd, hvis man snyder sig selv for en pulsøgende stejl vandretur i Frisco). Men en fantastisk udsigt over byen venter. Man kan også komme hele vejen op i tårnet, hvor man skulle blive belønnet med den bedste udsigt over San Francisco.

Derfra kan man gå (ikke en meget kort gåtur – men alligevel overkommelig) til Lombard Street, som er den mest krogede gade med meget skarpe hårnåle sving. Hvis du har mod på det, kan du selv køre igennem gaden (men sørg for, at dine bremser, er iorden).

Muir Woods

Selvom det var en tåget dag, var sigtbarheden i Muir Woods ok. Det var en tur ad snoede bjergveje derop, men i klart vejer er der uden tvivl også en fantastisk udsigt bare på vejen til Muir. Det koster 7 USD at komme ind i Muir Woods. – Et helt andet klima end de andre nationalparker vi har besøgt, og en fantastisk, frodig og eventyrligt skov.

De høje rød træer, der vokser ind i himmelen, er et betagende og smukt syn. Alle vegne i skoven, bliver der opfordret til stilhed, så man har virkelig mulighed for, at falde i et med skoven, og til at finde en ro, sammen med skoven. Vi gik ad de store stier, der er bygget op af træ, og som sikrer alle tilgang til skoven – også svagt gående og handicappede besøgende. Vi vil dog gerne tilbage dertil en dag, og udforske nogle af de deciderede vandreruter, der bringer en dybere, og højere op i skoven.

På vores tur tilbage mod Frisco, var der et par stop ved Golden Gate, som var indhyllet i tågen, men det er dog stadig et imponerende bygningsværk – tåge eller ej. Broen er også på listen over nationalparker/monumenter, og også her kan der hentes et stempel til passet (vel at mærke det dertil indkøbte specielle pas!)
Presidio er efter sigende også et besøg værd, men vi for vild, og fik brugt for meget tid på at gå rundt og lede efter det vi ville se. Så sørg for et udførligt kort over Presidio, eller find offentlig transport til det sted du gerne vil hen.

Ferry Building

Nok havde vi nået at se meget på de par dage vi var afsted, men på den sidste dag, hvor vi først skulle afsted sidst på eftermiddagen, var der tid til at få de sidste seværdigheder med: Ferry Building, der ligger på The Embarcadero imellem Pier 1-2, er en tidligere færge-terminal, hvorfra der dog stadig afgår færger – der er indrettet med masser af spisesteder og delikatesser og lokalt fremstillede varer. Der var lidt af den samme gode stemning som man finder i Torvehallerne i København – selvom det dog alligevel ikke er helt sammenligneligt.

Mission/Murials

I området Mission, finder man mange vægmalerier. Så hvis du er interesseret i forskelligartet streetart, eller idet hele taget bliver fascineret af så store malerier, kan man gå på opdagelse i gaderne omkring Mission Street og Mission Dolores Park. Her fandt vi mange flotte og imponerende vægmalerier. En lidt anderledes oplevelse, end den man finder i de almindelige turistguides – men et besøg værd.

Hjemløse

Sidst men ikke mindst – i San Francisco er der mange hjemløse. Vi fik et råd om, at man ikke skal kigge dem i øjnene, og få deres opmærksomhed – ikke hvis du gerne vil gå i fred. Ignorer dem. Giv dem ikke penge – en chauffør sagde til os, at hun mente at der var mange hjemløse lige i San Francisco, fordi de får penge af de rige turister ved wharf’en. Hjælp i stedet ved at donere til organisationerne der hjælper de hjemløse. Det kan virke lidt hårdt, at man skal ignorere dem, men hvis du gerne vil have lov til at gå i fred og ikke vil antastes – så tag skyklapperne på. Hjælp i stedet for på anden vis.

Hold styr på billetterne!

Når du skal rejse meget, med flere forskellige fly, har billetter til flere seværdigheder eller shows med hjemmefra (nogle gange kan det være nødvendigt, da det ellers vil være umuligt at få billetter), er det en god ide at holde styr på billetterne – hav en plasticlomme eller en speciel fancy rejsepung til billetter – det er ligegyldigt hvilken – bare sørg for at have styr på billetterne, så du ved hvor de er – det gør mange ting i forbindelse med rejsen, meget lettere, end at man skal lede efter billetter hver gang. Sæt dem i system, så rejsepapirer (boardingpas, flyafgange mv.) er samlet i et bundt for sig, billetter til shows/seværdigheder i et bundt osv. Et stort forarbejde, men det vil være en stor hjælp når man først er kommet afsted.

Links – San Francisco:

Muligheder på Pier 39: http://www.pier39.com/
Aktiviteter på Fishermans Wharf: http://www.fishermanswharf.org/
Køb billetter til Alcatraz: http://www.alcatrazislandtickets.com/?gclid=COTt-qL_jMgCFebDcgodIJYMgA
Things to do in San Francisco: http://www.sanfrancisco.travel/
Anbefalet restaurant med eget bryggeri og udsigt til stillehavet : http://www.beachchalet.com/
Undersøg altid den offentlige transport hjemmefra, eller spørg i et visitorcenter. Der er flere forskellige muligheder for offentlig transport: https://www.sfmta.com/
Info om Muir Woods: http://www.nps.gov/muwo/index.htm
Find rundt i Golden Gate Park: http://www.golden-gate-park.com/
Live Søløve webcam: http://www.pier39marina.com/the-sealions-at-pier39/
Mikkeller Bar – anbefales: http://www.mikkellerbar.com/

SF_muir13
Muir Woods – I skoven dybe stille ro…
Tidligere artikelCompeta og Malaga
Næste artikelUganda & Gorillas overland