Læsetid: 10 minutter

Du bliver forelsket i New York….

Hvis du, som mig, svælger i de store amerikanske film og elsker serier som “CSI New York” og “NYPD Blue”, så vil du med garanti elske denne fantastiske smeltedigel af kultur, arkitektur, mode, kreativitet og opfindsomhed. Hvis du først har forelsket dig i byen, vil du vende tilbage igen – du bliver aldrig færdig med at opleve og indånde New York…

Bo billigere – få råd til mere!

Du kan sagtens finde et dyrt 4-5 stjernet hotel i New York, men jeg vil hellere bruge mine penge på oplevelser end hoteludsigt og stjerner. Hvis jeg kan bo billigt, centralt og have flere penge til selve oplevelserne og shopping – og hvis værelset iøvrigt er rent og der er bad og toilet, så nøjes jeg gerne med mindre luksus på den front. Desuden tilbringer man alligevel ikke meget tid på et hotelværelse når man er i New York – det ville være spild af oplevelsestid.

Jeg har boet på Hotel Carter, som ligger centralt på Times Square på 43rd street og tæt på en central subwaystation. Min erfaring med hotellet er at der var rent på værelset og bad og toilet, hvilket også blev gjort rent hver anden dag (hvor tit gør man rent når man er hjemme?). Der var ingenting på væggene, gamle gardiner, men aircondition. Det kan anbefales hvis man ikke stiller store krav til indretning og gerne vil bo centralt. (UPDATE: Hotel Carter eksisterer ikke længere, men det er muligt at finde andre hoteller af samme standard)

Jeg vil ihvertfald klart anbefale at spare på udgifterne til hotellet….så kan man måske også få råd til at komme tilbage til byen igen, hvis man ikke har lyst til at bruge hele sin opsparing på hoteller.

G-Central8  Detaljefoto4

De kendte steder og de mindre kendte du bare MÅ besøge…

Der er mange fantastiske steder at besøge i New York, og mange af stederne ligger i gå-afstand til hinanden, men jeg anbefaler at man køber et metrocard, som kan købes på alle stationerne. Det er nemt og hurtigt at komme rundt med subway. Jeg var lidt spændt på at færdes i New York, men på gaderne og i subway, følte jeg mig mere sikker end jeg nogle gange gør i vores elskede danske hovedstad. Desuden kan man få mange spændende oplevelser i subway – selvfølgelig er der tiggere i ny og næ, men der kan også vente mange musikalske oplevelser. Der er iøvrigt en fantastisk akustik på stationerne.

… lav en liste med nogle få ting du bare VIL se, og gå på opdagelse for resten
– oplev byen og vær nærværende.

Det er godt at gå rundt på egen hånd og gå på opdagelse i den fantastiske by, men man kommer også hurtigere rundt hvis man bruger den offentlige transport. Lad være med at planlægge for mange ting på din rejse, da du på f.eks. en uges ferie alligevel ikke kan nå at se alt hvad New York har at byde på, så lav en liste med nogle få ting du bare VIL se, og gå på opdagelse for resten – oplev byen og vær nærværende.

Gratis info

Mange turiststeder kan man få gratis kort over byen, hvilket er en fordel hvis du ikke er villig til at betale for brugen af internet på din telefon – dog kan man via Google Map downloade kort til telefonen, så man ikke har nødt at være online. Desuden har de også mange steder gratis magasinet “New York City Monthly” som indvier dig i hvad der sker i byen lige nu, og med gode tips til spisesteder og shopping og ligeledes oveni hatten steder med ekstra rabatter i den periode du er i New York.

Hvis dit første møde med New York er på en forlænget weekend, vil jeg anbefale at du kun sætter et par ting på programmet og går på opdagelse resten af tiden. Uanset hvor du bevæger dig hen i New York, føles det som at bevæge sig rundt i én kæmpe velkendt filmkulisse. Hvis der skal anbefales et par få ting på en forlænget weekend, kan jeg anbefale en bådrundfart hvor man ser Frihedsgudinden, Brooklyn Bridge mv. Derudover et besøg i Central Park og toppen af enten Empire State Building eller Top of the Rock.

sejlturBrooklyn-b4

Guidede ture…

Det kan være en god ide at starte rejsen med en guidet tur rundt i new york, og gerne en der indeholder en bådrundfart hvor du kan opleve et fantastisk skue over Brooklyn Bridge, Ellis Island, Frihedsgudinden og Manhattan Skyline. Brooklyn Bridge er også et fantastisk syn hvis du går hen over broen mod Brooklyn – en fantastisk gåtur i New Yorks flotte kulisse.

Det kan være fristende at købe et såkaldt “New York Pass”, hvor man for en fast pris betaler for entre til mange attraktioner og transport. Men se dig for og regn lidt efter. For hvis du kun har planer om at besøge nogle få steder hvor man skal betale entre’, kan det måske ikke betale sig, og man kommer istedet for til at betale for meget.

De kendte steder…

Empire State og “Top of the Rock”

Et absolut MUST er at tage til toppen af “Empire State Building” og “Top of the Rock” – Rockefeller Center. Man kan få nogle fantastiske billeder og der åbenbarer sig et fantastisk skue over byen der aldrig sover – uanset om du tager til toppen om dagen eller aftenen. Der er dog lettest at komme til tidligt morgen eller sen aften – så slipper man for den værste kø. Læs mere her: http://www.rockefellercenter.com/tour-and-explore/ og Empire State: http://www.esbnyc.com/

…kæmpe juletræ og skøjtebane, som man blandt andet kender fra filmen “Alene hjemme”… 

Art Deco på toppen…

Hvis du er interesseret i design og arkitektur kan jeg anbefale et besøg i Empire State Building. Den store hall er nyrenoveret og genskabt i sin storheds pragt i den flotteste Art Deco stil.

Yellow-cab  Liberty3

De åbenlyse attraktioner og steder…

Jeg vil her lige liste op, hvad man bør se når man er i New York: Central Park, 9/11 Memorial, Empire State Building, Liberty, Rockefeller Center (hvis du er i New York i perioden slut oktober-december, er det her foran hovedindgangen du finder det berømte kæmpe juletræ og skøjtebane, som man blandt andet kender fra filmen “Alene hjemme”, Top of the Rock (observation deck at Rockefeller Center), The Museum Mile (blandt andet The Metropolitan og det skulpturelle Guggenheim Museum). Ligeledes er Washington Square Park et besøg værd – et sted hvor du kan se jonglører, kunstnere eller måske høre en salig saxofon. “Triumfbuen” der kendetegner parken, er blandt andet også kendt fra filmen “I am Legend”.

…stedet oser af nostalgi og forgangne tider samtidig med
at det  moderne New York skinner igennem…

Chelsea Market er en gammel (meget stor) småkagefabrik fra 1890’erne der nu er et fantastisk kulinarisk marked, hvor der også er gode shoppemuligheder for kunsthåndværk mv. Det er et utroligt charmerende marked, hvor de gamle gulve er bevaret, og stedet oser af nostalgi og forgangne tider samtidig med at det  moderne New York skinner igennem. Småkagefabrikken havde sit eget jernbanespor (højspor) der leverede forsyninger og fragtede gods fra fabrikken. Det er på dette højspor der nu er lavet en moderne bypark. Du kan læse mere om parken og markedet her:

http://www.thehighline.org/

http://www.chelseamarket.com/

Crif-dog-detalje2
Hvis du løfter røret i telefonboksen, kan du bestille tid i natklubben som er gemt bag en hemmelig dør…

Gå på opdagelse…

New Yorkerne elsker små gemte steder, og sådan et kan du også besøge hvis du finder “Crif dog” på 113 St. Marks Place. Det ser ikke ud af meget udefra, så du skal lede lidt for at finde det. Men de har de lækreste hotdogs og den mest intime storby-autentiske atmosfære. Toilettet er f.eks. gemt i et kosteskab med graffitti overalt! Nogle af bordene er gamle pac-man spil. Men dette charmerende sted, har dog andet og meget mere at byde på. Hvis du løfter røret i telefonboksen, kan du bestille tid i natklubben som er gemt bag en hemmelig dør, der først åbenbarer sig når du ankommer til din night out i baren. Læs mere her: http://www.crifdogs.com/

Ældste irske bar

Et andet charmerende sted er  “McSorley’s Old Ale House” på 15 E 7th St – New Yorks ældste irske bar – med ægte saloon stemning – savsmuld på gulvet, originale borde hvor der er ridset navne og beskeder i -autentisk amerikansk saloon stemning. De brygger deres eget udmærkede øl. Find vejen forbi og nyd en kold fra fad i fantastiske omgivelser. Man drømmer sig helt væk til en anden tid – et andet sted.

Vidste du…at der findes et stykke af Berlin-muren i New York? Gå på opdagelse…….hvem ved, det kan være du får uventede og spændende oplevelser på vejen derhen, som du ikke ellers kunne planlægge.

Du kan finde berlinmuren og flere “hemmelige” steder i New York her:

http://www.newyork.dk/hemmeligheder

Hvis du er vild med pølser og hotdogs, skal du smage deres
“15 bite hotdog”
– men du skal dog tage nogle KÆMPE bidder, hvis du skal igennem den på kun 15!

Shopping and dining

Der er mange gode spisesteder i New York, men hvis du vil undgå en større udskrivning hver gang du skal spise, men gerne vil have et sundt og godt måltid, kan jeg anbefale”Pret A Manger” – de laver maden frisk hver dag, og desuden har de den charmerende og indbydende forretningsfilosofi “Made today – gone today” -og alle rester der er tilbage når de
lukker om aftenen, bliver givet til de hjemløse. “Pret” findes i stor stil i mange storbyer – følg linket og se hvor de er placeret i New York: http://www.pret.com/us/find_a_pret/

En “real american diner” der kan anbefales, er Brooklyn Diner (a finer diner) der er placeret to forskellige steder i New York (find adresser her: http://www.brooklyndiner.com/). Priserne er ikke lave, men du får rigtig god betjening, god mad og store portioner – meget store portioner (efter dansk målestok). Du kan spise her morgen, middag og aften. Hvis du er vild med pølser og hotdogs, skal du smage deres “15 bite hotdog” – men du skal dog tage nogle KÆMPE bidder, hvis du skal igennem den på kun 15!

Julepynt – året rundt!

Hvis du – som jeg er MEGA JULEFAN, kan du året rundt købe det mest charmerende amerikanske julepynt i en lille, men meget velassorteret forretning – The Christmas Cottage der ligger på 7th Avenue. Du kan desuden bestille over nettet på deres webshop – eller forudbestemme inden du tager afsted,  hvilken julepynt der skal pryde årets juletræ efter et besøg i New York – se deres udvalg, adresse og åbningstider her: http://www.thechristmascottage.com/

– ONLY IN NEW YORK!

Hvis du gerne vil have en god øl, kan jeg som tidligere nævnt, anbefale “McSorleys old ale house” og ligeledes “Heartland Brewery” som er placeret 7 steder i New York – de har noget fantastisk øl!Men pas på – du kan godt blive bidt af en gal ølentusiast! Men nyd det mens det varer, for man kan ikke købe netop deres øl nogle andre steder i verden – ONLY IN NEW YORK!Læs mere om Heartland Brewerys her: http://www.heartlandbrewery.com/

LINKS

Guidede ture og billetter:http://www.grayline.com/things-to-do/united-states/new-york/

Guidede ture og billetter til bl.a. musicals– du kan købe billetter i forvejen til sightseeingture, arrangementer, helikopterture, frihedsgudinden, Top of the Rock, musicals mm.: http://www.newyorkbilletter.dk/

Billigere billetter til musicals:Du kan købe billigere billetter til musicals på Times Suare på selve dagen, forestillingen bliver opført. Du skal dog regne med en lang kø til de eftertragtede shows. Du kan købe billetter med op til 50% rabat. Der er tre locations i New York hvor du kan købe disse billetter. De har skiftende åbningstider, og det er ikke sikkert de har billetter til den forestilling du gerne vil se, tjek åbningstider og info om billetter på: http://www.tdf.org

 Før du tager afsted

Der findes utallige guides til New York – både i bogform og online. Når du kommer til New York vil der på hoteller og busterminaler, turistkontorer mv, være utallige gratis kort og guides til byen – især “New York City Monthly” er en god guide med events, arrangementer og shopping med rabatter her og nu.  

Her et par online anbefalinger : http://www.nycgo.com/ : En god guide til events lige nu og gratis attraktioner/begivenheder mv. http://nymag.com/ (Best of New York): Har en rigtig god “visitors guide” med anbefalinger til “budgetferie”, hoteller, shopping, natteliv, attraktioner og spisesteder. Flere “videotours” med anbefalinger og fortællinger om bl.a. Central Park og “The Met”. Hvis du er mere til “snailmail” og duften af trykpressen, kan jeg anbefale Politikens “turen går til”.

Tidligere artikelUganda & Gorillas overland
Næste artikelLondon – mange gratis glæder