Læsetid: 5 minutter

Sommeren 2011 besøgte jeg sammen med min mand storbyen Berlin i 4 dage. I Mange år har jeg hørt venner og bekendte omtale Berlin som en fantastisk by! Og det er unødvendigt at sige, at forventningerne var skruet helt i vejret. Jeg blev dog skuffet – og efter at have været i London på lynvisit et halvt år forinden, var skuffelsen stor. Der er da nogle spændende ting i Berlin – men jeg er ikke så vild med byen som jeg er med London. Dette er dog en smagssag, så hvis du aldrig har været i Berlin, er der dog nogle enkelte oplevelser der bør fremhæves……

Welcome card

Når det er første gang man er afsted, og måske kun har et par dage, er det en stor hjælp at anskaffe sig et ”Berlin welcome card”, som giver en gratis transport med U-bahn, S-bahn, bus og tram samt mange gode rabatter til seværdigheder og oplevelser.

Vi boede cirka fem minutters gang fra Alexanderplatz, som er et handelscentrum og trafikknudepunkt. Herfra kan du komme med bus, tram og U-bahn i alle retninger. På selve pladsen passerer 10.000 fodgængere i timen!

UNSICHTBAR – at spise i mørke

På et besøg hos den originale, og første ”blinde restaurant” Unsichtbar i Berlin, fik vi vendt op og ned på vores sanser. Vi oplevede hvordan vores hørelse og lugtesans blev skærpet. Tjenerne i restauranten er alle blinde eller svagtseende.

unsichtbar

Middagen starter i den hyggelige bar og reception som er fuld oplyst og du bliver præsenteret for konceptet. Du kan vælge fra menuen, om du vil have vegetarisk, okse, flod og hav, fjerkræ, ost eller surprise. Til retterne er kun en lille fortælling eller historie. Man får ingen ingredienser at vide. Dog kan du på menukortet se anført bestemte allergener, hvis du er allergisk.

Se mere om restauranten, konceptet og menuen her:

Når du har bestilt, kommer din tjener og præsenterer sig  og fører dit selskab ind, med hånd på hinandens skulder, i restauranten. Du går igennem en slags labyrint, hvor der langsomt bliver mere og mere mørkt. OG DER ER MØRKT! DU kan ingenting se! Du bliver ført til bordet af tjeneren, og han forklarer hvordan du finder rundt på bordet, hvor dit glas og bestik er placeret. I starten er det lettere klaustrofobisk, men det er en vild oplevelse, hvordan lugtesans og høresans bliver skærpet.

Maden smager anderledes når den ikke kan ses. Vi smagte også nogle ting, som vi kunne genkende smagen af, men kunne alligevel ikke helt definere hvad det var. Når man kommer ud i baren igen, bliver man præsenteret for den fulde menu, så man kan se alle ingredienser.

Brandenburger Tor, Neue Wache og Holocaust Memorial

berlin-neuewache
Neue Wache

På vej mod Brandenburger Tor igennem Unter den Linden, kom vi forbi mange mindesmærker og museer, men det mest uventede og smukke, dukkede op på højre hånd – Neue Wache. Det er et mindesmærke for alle ofre for krig og tyranni. Der var tremmer for de store åbne porte, og i midten i det helt nøgne rum, var placeret en skulptur  af en mor med hendes døde barn. Ufatteligt smukt og betagende.

Selve Brandenburger Tor virker meget mindre når man står på pladsen foran, end når man ser det i medierne, så det skuffede lidt. Men en meget aktiv plads med masser af gøgleri, som der er på store pladser i storbyerne. Masser af ”kendisser” man kan blive fotograferet med for et par euro.

Går man igennem Brandenburger Tor, og til venstre forbi den amerikanske ambassade (den er ikke til at tage fejl af – sikkerheden er i top) – findes endnu et mindesmærke som er et besøg værd – Denkmal für die ermordeten Juden Europas (The Holocaust Memorial).

2.711 beton søjler af varieret størrelse er placeret I et mønster, hvor du kan træde ind I monumentet fra alle sider. Hvordan du opfatter skyggerne og formerne, afhænger af hvor du står. Det virker utroligt koldt og indimellem klaustrofobisk, men der er ingen tvivl om, hvad man skal mindes om. Utroligt gribende og fascinerende.

berlin-brandenburgertorBrandenburger Tor.

Checkpoint Charlie

Ved det tidligere Checkpoint Charlie, kan du blive fotograferet sammen med soldater og politi. Det var spændende – og lidt mærkeligt at se hvor byen førhen var delt…. Men der stopper min interesse også –  at se det udefra var nok for mig – men hvis du interesserer dig meget mere for historien omkring muren, kan du tage en tur i Mauermuseum der ligger lige ved siden af.

Naturhistorisk Museum

Med rabatter fra Berlin Welcome Card, kom vi på det 200 år gamle Naturhistorisk Museum (Museum für Naturkunde) for 3,50 euro. Man skal have en stor interesse for fossiler for at nyde hele udstillingen, men der var mange spændende skeletter af dinosaurusser i den flotte store hal.

Det er fascinerende at se og gå imellem de store dino-skeletter, og utroligt at forestille sig de kæmpe dyr der har gået på landjorden. Sådan var opstillingen i hvert fald i 2011…

berlin-naturhistorisk3
Mit lår er på størrelse med en fodrodsknogle…..

Uventet oplevelse

Da vi havde set det vi syntes vi ville se, og stadig havde en dag tilbage, faldt jeg over en event kalender i en guidebog til Berlin. Der var Berlin Gay Parade (Berlin Christopher Street Day) lige netop på den dag. Den oplevelse måtte vi bare have med. Fest, farver og glade farvestrålende mennesker.

Der var MANGE mennesker – ca. 1/2 million mennesker samlet til en kæmpe gadefest. Det er et stort optog – og der var mange glade mennesker. Det var vildt at stå midt i det hele og opleve alle vognene med farverige mennesker – alt var i regnbuens farver, og der var mange flotte kostumer og høj musik (hver vogn/truck havde deres egen DJ). Hele optoget slutter ved Brandenburger Tor, hvor der sluttes af med en kæmpe fest og koncert. Hvert år i juli måned, afholdes Berliner Christopher Street Day. Homoseksuel eller ej – Det er en oplevelse værd hvis du kommer til Berlin i den periode.

berlin_gayparade2011c berlin_gayparade2011f

Farverige mennesker, kostumer og parykker…

berlin_gayparade2011h berlin_gayparade2011i

Nogle benytter også lejligheden til at springe ud…

LINKS

Unsichtbar – beskrivelse af konceptet, menu mm.

Welcome card – bestil din billet hjemmefra og spar tid.

Find informationer om Berlin, mindesmærker, museer og meget mere.

Naturhistorisk museum

The Holocaust Memorial – informationer om stedet.

Berlin gay parade – datoer og info om næste parade.

berlin-rittersport berlin-naturhistorisk berlin-hardrock

Bland din egen Ritter Sport chokolade – Naturhistorisk Museum – Hard Rock Café berlin

berlin-071 berlin_gayparade2011n

Verdensur på Alexanderplatz og nogle af de flotte kostumer på paraden.

Tidligere artikelTransportsyge og kvalme
Næste artikelKameraobjektiv til smartphone