Læsetid: 8 minutter

8 dages tur med Kilroy Travel og G-Adventures

Det har altid været en drøm at møde de store menneskeaber – at se gorillaerne i deres naturlige omgivelser uden indhegning og tremmer, hvor det er deres territorie og deres præmisser man besøger dem på. Drømmen blev pludselig mulig med en rejse fra Kilroy Travel – en pakkerejse med safari og gorillatrekking i Bwindi impenetrable forest. Kun 8 dage, og det var perfekt! Rejsen var en grupperejse hvor man rejste sammen med 18 andre søde og rare smilende fantastiske mennesker fra alle hjørner af verden.

Læs mere om rejsens indhold og kilroys andre pakkerejser til Uganda her

Læs mere om G-Adventures og deres ture til Uganda her

Hjælpsomhed og glæde

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vores safaribus, hvor både telte, madrasser, bagage og det transportable køkken havde plads

Det var en campingtur, hvor vi selv skulle sætte telte op på de forskellige camps vi kom til, men det hele er pakket i safaribussen så vi skulle ikke selv have telte med hjemmefra – bussen er iøvrigt også udstyret med stik til opladning af mobil, kamera mv. Teltene var utroligt nemme at sætte op og hive ned. Vi blev tildelt nogle forskellige pligter hver dag gruppevis, nogle hjalp med madlavning, andre med pakning af bussen osv. Hygiejnen var i top, og der blev sørget for at der hele tiden var vand og sæbe så vi kunne vaske hænder.

Det gode ved denne pakkerejse er, at man ikke skal tænke på noget som helst selv (bortset fra at det er en god ide at pakke det meste af det det står på inventarlisten der følger med bookingen af din rejse) – alle måltider er inkluderet – også når der skal laves madpakker til trekkingturen.

Vores guide og chauffør havde fuldstændig tjek på alt hvad turen bød på, og hvis der opstod forhindringer, løste de også dem meget hurtigt. “Sawa sawa”  sagde de – alt er godt eller “no worries”. De var i den grad med til at sprede glæde og god stemning.

Overalt hvor vi kom, blev vi mødt med glæde og smil. Når vi kørte igennem landsbyer løb børnene mod bussen så snart de så os og vinkede og råbte “how are you” og “muzungu” (hvilket betyder “hvid” – men de siger det som en konstatering og en velkomst – ikke som skældsord). Det er et land hvor man som fremmed føler sig budt velkommen som en ven.

Oplevelserne – De planlagte og det ekstra

Undervejs kommer man igennem nogle større byer som Kampala, Kabale og Mbarara, og man får indsnuset lidt af atmosfæren og stemningen i byerne, men hovedattraktionerne er stadig Queen Elizabeth National Park og Gorillatrekking. Der var på turen også stop ved Ækvator, hvor man kunne købe masser af kunsthåndværk og få demonstreret corioliskraften på den sydlige og nordlige del af ækvatorlinien.

CORIOLISKRAFT: Luftmolekyler bevæger sig i et vejrsystem fra højtryk mod lavtryk. På den nordlige halvkugle vil luftmolekylerne set i bevægelsesretningen trækkes mod højre pga. corioliskraften, på densydlige mod venstre. Den samlede bevægelse er en hvirvel, hvis omløbsretning er mod hhv. med uret.

Der er meget kørsel på turen, men det gør ikke noget når man rejser i flok – og desuden er der masser af frodig, flot og spændende natur at kigge på undervejs. Når man kører igennem byerne må man indstille sig på at vinke og hilse, og de glade smil man møder er med til at sprede glæde.

Safari, safari, safari

Queen Elizabeth National Park

På savannen så vi vortesvin (pumba), antilopeflokke, bøfler, desmerdyr og fik et glimt i det fjerne af en flok hunløver (simba) og en hanløve. Efter turen på savannen stod den på sejltur på Lake Edward. Her ventede en fantastisk naturoplevelse med et smukt landskab med flokke af elefanter, bøfler, flodheste, krokodiller og et meget rigt fugleliv med blandt andet hejrer, pelikaner og havørne – aber kan man også være heldige at se.

Det kan anbefales at få fat i et godt kamera med en god zoom eller objektiv, og at have tjek på ekstra sd-kort/memorycards og eventuelle ekstra batterier. Med sådan et smukt scenarie ville det være synd ikke at kunne forevige. Men på den anden side, er det også vigtigt lige at læne sig tilbage og nyde stemningen og den flotte betagende natur.

På hjemturen til vores camp så vi en hel flok elefanter gå rundt uden indhegning, som vi ville se vildt i Danmark, og vi måtte da også på et tidspunkt bremse op da en flodhest kom ud fra et buskads. Ugandas rige dyreliv er hele rejsen værd.

lake_bunyonyi1

Lake Bunyonyi – 3 dages overnatning i paradis

Dagen efter besøget i Queen Elizabeth flyttede vi lejr til Lake Bunyonyi Overland Camp – et fantastisk bjergområde. I søen kan man svømme og leje kano. Man kan også leje mountainbikes og udforske området på egen hånd. Området har mange lokale guider der samarbejder med campen, og de er gerne behjælpelige med at finde en guide til dig hvis du gerne vil udforske området.

Der ligger 29 øer på lake Bunyonyi -og der findes en fantastisk udsigt uanset hvor på søen du bevæger dig hen. Det er en af de mest sikre søer at bade i, da der ikke findes nogle store dyr som flodheste eller krokodiller og heller ingen små afskyelige mikroskopiske af slagsen, som man ellers hører om kan kravle ind alle steder og gøre skade.

Lake Bunyonyi er et rigtigt ferieparadis med plads til hele familien. Hvis man ikke vil sove i telt, kan man opgradere til en cottage eller et værelse – det kan man forøvrigt på alle campsites på denne tur. Med hensyn til sikkerhed, kan man føle sig helt tryg – der går vagter rundt og sørger for at ingen trænger ind på området. Fra restaurant/bar området kan man nyde den fantastiske udsigt over søen og flere af øerne.

gorilla2

Den ældste han-gorilla i Bitukura-familien – “bedstefar”. Vi stod 3-4 meter fra ham.

Gorillatrekking

Bwindi Impenetrable Forest

For at få lov til at komme med på trek i skoven, skal man have en “Gorilla-tilladelse” der koster omkring 3000 kr, men den er inkluderet i pakkerejsen fra Kilroy/G-Adventures. Man kan fra start af ikke sige hvor lang tid et trek vil tage, da det helt kommer an på hvor gorillafamilierne befinder sig – det kan tage alt fra 30 minutter til 6 timer før man ankommer til familien.

Men det er hårdt terræn man skal forcere ad stejle skrænter op og ned ad stier der ikke er anlagt, men bliver ryddet efterhånden med en machete. Der er trackere der lokaliserer familierne fra tidlig morgen, og holder øje med dem indtil gruppen til trekket ankommer.

Uanset om man har et kort trek til familien eller et langt, vil det være alle anstrengelserne værd når man ser den første gorilla. Det er et bjergtagende fantastisk syn, og meget bevægende at være tæt på disse sindige rolige store aber. Man kan faktisk få lov til at komme rimeligt tæt på. På et tidspunkt sad der en ved siden af mig i et buskads og spiste…jeg sad nok knapt en meter fra den.

Jeg tror ikke at guiderne har nogle utilfredse kunder med ud fra skoven igen. Man må kun være omkring gorillaerne i en time så familien ikke bliver forstyrret for længe. Med hensyn til fotografering i skoven af gorillaerne: Blitz er forbudt, da man kan skræmme dem væk med blitz. Så sørg for at få et godt kamera med, der kan tage gode billeder i tæt bevoksning uden blitz.

kunsthaandvaerk_equator

Et par sidste anbefalinger…

valuta i Uganda er Ugandiske Shilling, men man kan de fleste steder betale med US dollars og enkelte steder også med euro. En del steder kan man også betale med VISA.

Lige på denne grupperejse, er det en god ide at have både dollars og at hæve ugandiske shilling i en ATM-hæveautomat (det får man mulighed for undervejs på turen).

Vi fløj med Emirates Airlines, og jeg vil da her gerne komplimentere og anbefale at flyve med dette selskab, da der er høj service selv på økonomiklassen. Behagelige sæder og god underholdning på flyet med de nýeste film og musikudgivelser. Opvartning hele vejen med varme håndklæder før take-off, drikkelse og måltider og god plads til benene. Punktlighed og god service!’

Bodas er små motorcykler der er overalt! Det vrimler med dem, og det er da også dem der kommer hurtigst rundt i den vanvittigt myldrende trafik, så hvis du er på en camp og lige skal have noget i den nærmeste by, er det altså hurtigere simpelthen at hyre en boda til at hente det. Hvis du vil med som passager, er det en god ide at bede dem om at sætte farten ned, hvis du ikke er så meget for fart, for de kører meget stærkt. Aftal altid prisen på forhånd. Det samme gælder også for en taxa. Fra Entebbe Lufthavn til Kampala, gav vi 40 USD for en taxa.

Hvis du vil rejse på egen hånd, er der masser af muligheder for at leje jeeps og telte. Men vær dog opmærksom på at der er venstreside kørsel i Uganda. Forhør dig om myldretiden, hvor trafikken er absolut værst – en 45 minutters tur kan sagtens tage 2-2,5 time i myldretrafikken, bare det at man skal køre igennem en by. Da der ikke er nogle deciderede omfartsveje, skal man de fleste steder igennem byerne.

LINKS

Bwindi Impenetrable forest. Læs mere om gorillatrekking her

Vores chauffør “Aron”, der kørte os til Gorillatrekking, arbejdede for et selskab der arrangerer safariture og andre oplevelsesture i Uganda – læs mere her

Red chilli Hideaway. En hyggelig camp, der laver fantastisk god mad – blandt andet pizzaer bagt i stenovn og pumpkincurry (vegetarret) – den er en favorit på “Tripadvisor”, og de yder en god service. Læs mere om Red Chilli Hideaway her

Queen Elizabeth National Park. Læs mere om dyrelivet og muligheder for safari og overnatning her

Muligheder for overnatning og aktiviteter på Lake Bunyonyi Overland Resort klik her

boffel4 flodhest5

Fotos: Mia Christensen, Travelheart og Søren Poulsen.

Tidligere artikelSan Francisco på 4 dage
Næste artikelNew York, New York